Ingezonden persbericht

Nederlanders verspillen per jaar 50 kilo aan eten

Nederlanders verspillen per jaar 50 kilo aan eten. Hoeveel brood, fruit en groente dat is voor een hele straat in 2 weken, was te zien op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op 10 december. Minister Verburg wil dat Nederland in 2015 20% minder eten verspilt. Het Voedingscentrum heeft tips voor consumenten.

Nederlanders verspillen per persoon gemiddeld tussen de 270 en 400 euro per jaar per huishouden. De belangrijkste reden is dat consumenten hun eten te lang of op de verkeerde plaats bewaren, waardoor het bederft.

Minister Verburg wil dat consumenten zich meer bewust worden van de gevolgen van de verspilling. Als je slim kookt, koopt en bewaart heeft dat voordelen voor je portemonnee. En minder verspillen heeft ook een positieve invloed op het milieu.

Het Voedingscentrum heeft 12 tips tegen verspilling op www.voedingscentrum.nl/verspilling. Daar is ook de gratis Bewaarwijzer te bestellen met bewaartips. Eén van de tips: check 2 keer per week de datums van producten. Maak TGT-producten op de uiterlijke datum op. THT-producten kun je nog daarna gebruiken, als ze goed ruiken en er goed uit zien.

Ook in 2010 blijft het tegengaan van verspilling een belangrijk thema van het Voedingscentrum.