Ingezonden persbericht

CHECK NA VAKANTIE ALTIJD JE TELEFOONREKENING OP SPOOKTARIEVEN

Hogere mobiele beltarieven binnen de EU vallen veel mensen niet direct op, maar de meeste providers schelden onverklaarbare prijsfluctuaties echter probleemloos vrij.

Haarlem - 10 december 2009. Het toonaangevende computermagazine PC Consument raadt zijn lezers aan na elke vakantie in de EU de telefoonrekening nauwkeurig te controleren. PC Consument-auteur Ronald Smit liep namelijk tegen een telefoonrekening aan van ¤ 365,--, terwijl de EU een maximumtarief voor bellen over de landsgrenzen heeft afgesproken van ¤ 0,25 per minuut. Driie gesprekken binnen Portugal bedroegen echter maar liefst ¤ 70,59 (19,08 minuten), ¤ 67,06 (18,07 minuten) e) en ¤ 28,24 (7,43 minuten). Beduidend meer dan de beloofdde ¤ 0,25 per minuut dus.

"Ach ja, Portugal hè? U kent dat wel", aldus een helpdeskmedewerker van KPN. Hierbij werd wel erg makkelijk voorbij gegaan aan de EU-regelgeving betreffende maximumtarieven buiten de landsgrens. Uiteindelijk blijkt het vaker voor te komen dat aan bepaalde telefoonnummers in het buitenland een onverklaarbaar hoog prijskaartje hangt. Na aandringen werd er ¤ 150,- kwijtgescholden en verrekend met de voolgende maandrekening.

Navraag bij Opta leert dat deze 'spooktarieven' vaker voorkomen in het buitenland. Veel mensen zien een hogere mobiele telefoonrekening na een vakantie echter als vanzelfsprekend. Maar providers schelden onverklaarbare prijsfluctuaties in de meeste gevallen probleemloos vrij, mits je zelf het initiatief neemt. Zoals blijkt uit de situatie van Ronald Smit, kan dit aardig wat kosten schelen. PC Consument raadt daarom dus aan om altijd alert te zijn op je telefoonrekening na een vakantie!

Lees er alles over in PC Consument 1/2010. Nu in de winkel.

Noot voor de redactie -