TNO

10 december 2009

TNO investeert in microdosing

Vandaag heeft TNO een Accelerator Mass Spectrometer (AMS) besteld, een instrument dat microdosing onderzoek in mensen mogelijk maakt. Deze innovatieve technologie zal humane kinetische data over kandidaat-geneesmiddelen en innovatieve voedingsingrediënten eerder genereren dan nu mogelijk is. Dit ondersteunt het streven van TNO naar verlaging van de kosten en het verkorten van de duur van het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen en voedingsingrediënten. Bovendien zal de AMS de behoefte aan proefdieren voor (preklinisch) onderzoek drastisch terugdringen.

TNO is de eerste organisatie op het Europese vaste land die deze innovatieve AMS diensten aan farma-, biotech- en voedingsbedrijven aanbiedt.

Door deze aankoop kunnen bedrijven zowel het onderzoek van microdosing, van toxicologie als de analytiek aan één externe partner uitbesteden. Door integratie van deze diensten kan TNO de translationele aspecten van preklinische ontwikkelingsprogramma's verbeteren.

Dr. Wouter Vaes, technologiemanager microdosing onderzoek: "De aankoop van de AMS maakt onderdeel uit van de strategie van TNO om het testen van geneesmiddelen efficiënter te laten verlopen. Wij hebben hoge verwachtingen van het potentieel van de AMS om bij te dragen aan betere ontwikkelstrategieën en betere nieuwe geneesmiddelen en voedingsingrediënten."

Microdosing met het AMS

Met microdosing krijgen vrijwilligers een 14C-gelabeled bioactieve ingrediënt toegediend. Extreem lage doseringen worden gebruikt zodat de veiligheid van de vrijwilligers gewaarborgd wordt. Bloed dat op gezette intervallen wordt afgenomen, wordt met de AMS geanalyseerd. Omdat de AMS sporen van 14C kan detecteren, worden concentraties van het bioactive en zijn metabolieten bepaald en gebruikt om data over de snelheid van absorptie, de metabole omzettingen en eliminatie te verkrijgen. Deze informatie is essentieel voor bedrijven om over de verdere ontwikkeling van geneesmiddelen of voedingsmiddelen te beslissen. Microdosing maakt het dus mogelijk voor bedrijven om hun klinische ontwikkelprogramma's toe te spitsen op die kandidaten met het meest geschikte kinetisch profiel in de mens.

In 2010 organiseert TNO een symposium over microdosing in samenwerking met een aantal Nederlandse organisaties (Assuring Safety without Animal Testing, Top Institute Pharma, Food and Nutrition Delta, Netherlands' Biotech Industry Association, en Life Science and Health).

Ook deze partners hebben de ambitie om de middelen die er aan non-viable kandidaat-geneesmiddelen en voedingsingrediënten besteed worden te verminderen en het gebruik van dierproeven terug te dringen. De grote investering in de AMS is mogelijk voor TNO dankzij een subsidie van het ministerie van Economische Zaken. Director-General Business and Innovation, mr Renée Bergkamp, van het ministerie ziet toekomst in de AMS als onderdeel van het overheidsprogramma Assuring Safety without Animal Testing . Het AMS systeem wordt geleverd door High Voltage Engineering Europe uit Amersfoort.

TNO

TNO is een leidend, onafhankelijk kennisbedrijf dat vanuit haar expertise en onderzoek een belangrijke bijdrage levert aan de concurrentiekracht van bedrijven en organisaties, aan de economie en aan de kwaliteit van de samenleving als geheel. Door haar veelzijdigheid en capaciteit tot integratie van deze kennis neemt TNO een unieke positie in.

Bij TNO werken ruim 4300 professionals. TNO werkt vanuit 5 kerngebieden: TNO Kwaliteit van Leven, TNO Defensie en Veiligheid, TNO Industrie en Techniek, TNO Bouw en Ondergrond en TNO Informatie- en Communicatietechnologie.

High Voltage Engineering Europa B.V.

High Voltage Engineering is een hightech onderneming, gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van klantspecifieke deeltjesversnellers voor wetenschappelijke en industriële toepassingen. HVEE's klanten zijn wetenschappelijke instituten, universiteiten en de (halfgeleider)industrie over de gehele wereld. Klantgerichtheid en een sterke nadruk op nieuwe ontwikkelingen hebben geresulteerd in HVEE's leidende positie op de wereldwijde versnellermarkt. HVEE is vanaf 1959 gevestigd in Amersfoort en heeft ongeveer 75 specialisten in dienst.
bericht 2009-62
Contactpersoon

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75