Gemeente Amersfoort
Persbericht gemeente Amersfoort ­ donderdag 10 december 2009

Gemeente werkt samen met partners aan kwaliteit buitengebied

In het buitengebied Hoogland-West komen meer mogelijkheden om te recreëren. In nauwe samenwerking met diverse regionale natuur- en landschapsorganisaties, waaronder het provinciale Programmabureau Grebbelinie, particulieren en agrariërs, ontwikkelt de gemeente twaalf projecten in dit gebied. Deze zijn onderdeel van de Groen-Blauwe Structuur en hebben tot doel de ecologische en landschappelijke kwaliteit van het gebied te versterken en het gebied recreatief te ontsluiten. De projecten worden gerealiseerd in de periode 2010-2013.

In het uitvoeringsplan, dat het college van burgemeester en wethouders woensdag
2 december heeft vastgesteld, is vastgelegd welke rol de verschillende partijen spelen in de twaalf projecten. Vier projecten ontwikkelt de gemeente in nauwe samenwerking met Programmabureau Grebbelinie. Deze projecten hebben tot doel de Grebbelinie zichtbaarder te maken in het landschap.

Een van de projecten is het ontwerpen en aanleggen van recreatieve wandel- en fietspaden op en rond de Grebbeliniedijk. Dit gebeurt in samenhang met het dijkverbeteringsproject van Waterschap Vallei en Eem. Ook ontwikkelt het Centrum voor Natuur en Milieueducatie van de gemeente een educatief programma om de jeugd te betrekken bij het landschap rond de stad. Een ander project zet in op het versterken van de agrarische sector in polder Zeldert onder meer door melkveehouderijen te behouden en toename van bebouwing te voorkomen. Dit gebeurt in samenwerking met de provincie Utrecht, Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei, het Nationaal Landschap en LTO.

Wethouder Hans van Daalen: "Hoogland-West heeft veel te bieden qua natuur, recreatieve mogelijkheden en de boerenbedrijven. De initiatieven van particulieren en organisaties om dit gebied verder te ontwikkelen ondersteun ik van harte. Zo zullen nog meer mensen uit Amersfoort en de regio al wandelend en fietsend de pracht van het buitengebied ontdekken en hebben boeren de ruimte voor hun bedrijven."

Noot voor de redactie,