Ingezonden persbericht

Roman over eerste ketter van de Lage Landen

Is Tanchelm de duivel zélf, die de kerk en de ware leer ondermijnt? Of is hij zijn tijd juist vooruit en moet hij worden gezien als een hervormer? De eenvoudige mensen voor wie hij spreekt, drinken zijn woorden als het bier waarvan ze altijd te weinig hebben.

In Tanchelm worden zijn opkomst en ondergang beschreven en reist de lezer uit Brugge mee naar het Heilig Land, Rome, Keulen, Antwerpen, Middelburg en andere steden en gebieden waar Tanchelm zijn boodschap verkondigt. Zijn opmerkelijke geschiedenis raakt verweven met het leven van Galbert van Brugge, grafelijk secretaris in Brugge. Galbert wordt verrast door de komst van een gewonde soldaat die een verleden heeft dat nauw met dat van Tanchelm verbonden blijkt te zijn.

Voortdurend op de vlucht voor zijn machtige vijanden komt Tanchelm uiteindelijk ten val. Zelfs tot na zijn dood woekert zijn woord voort en moet Norbert, stichter van de Norbertijner orde, eraan te pas komen om dolende schapen naar de kudde terug te voeren.

Tanchelm is de eerste historische roman van Reinold Vugs (1963). De roman wordt in eigen beheer uitgegeven. Omvang 288 pagina's, prijs ¤ 19,90, ISBN 978-94-90613-01-3.

Meer informatie en bestelmogelijkheden: www.tanchelm.nl Daar is ook een volledig hoofdstuk uit de roman te lezen.

Reinold Vugs is de biograaf van F. Bordewijk en publiceerde o.a. Influenza (thriller, 1999),

In veel huizen wordt gerouwd (over de Spaanse griep in Nederland, 2002), Operatie Sneeuwvlok (over de razzia in Den Haag van 21/22 november 1944, in 2004) en Griep!, De angst voor de pandemie en de feiten (over het gevaar van een nieuwe grieppandemie, 2006).