Gemeente Valkenswaard


Vuurwerk!!

De jaarwisseling komt er weer aan en daarmee ook de tijd dat er weer vuurwerk wordt afgestoken. Daarom houden Politie Brabant Zuid-Oost, HALT Oost-Brabant en de gemeenten in deze regio van 1 december tot en met 15 januari een vuurwerkcampagne.

Zoals bekend mag vuurwerk alleen worden verkocht op 29, 30 en 31 december. Het mag alleen worden afgestoken tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 2.00 uur. Buiten die tijden dus niet. De politie treedt direct op tegen mensen die dan toch vuurwerk afsteken of teveel vuurwerk bij zich hebben. De toegestane hoeveelheid is tien kilo.

Optreden bij overtreding
Van jongeren tot 12 jaar wordt het vuurwerk in beslag genomen en ze krijgen een reprimande. Van jongeren tussen 12 en 18 jaar wordt het vuurwerk in beslag genomen, er wordt een mini-proces-verbaal uitgeschreven en ze krijgen een doorverwijzing naar HALT Oost-Brabant. Die zorgt vervolgens voor een passende (werk)straf. Als ze die uitvoeren, hoeven ze geen boete te betalen. Van volwassenen wordt het vuurwerk in beslag genomen en ze krijgen een proces-verbaal.

Informatie
Tijdens de vuurwerkcampagne van vorig jaar stuurde Politie Brabant Zuid-Oost in totaal 208 jongeren tussen 12 en 18 jaar door naar HALT Oost-Brabant. In de gemeente Valkenswaard ging het om 7 jongeren.

Meer informatie over vuurwerk is terug te vinden via een speciale banner op de website van Politie Brabant Zuid-Oost en op de website van HALT (onder 'vuurwerk 2009').

Vragen en weetjes over vuurwerk
Iemand steekt op 31 december om 12.00 uur een strijker af. Mag dat? Een strijker is verboden vuurwerk. Die mag dus nooit worden afgestoken, ook niet op de dagen dat legaal vuurwerk afgestoken mag worden.

Een jongen van 17 jaar steekt op 30 december een rotje af en heeft in zijn fietstas nog ongeveer 13 kilo vuurwerk dat hij zojuist gekocht heeft. Mag dat?
Een rotje is toegestaan vuurwerk. Maar voor het afsteken buiten de toegestane tijd en het bij zich hebben van meer dan 10 kilo toegestaan vuurwerk krijgt hij toch een mini-proces-verbaal en wordt hij doorgestuurd naar HALT Oost-Brabant. Ook wordt het vuurwerk in beslag genomen.

Een man van 25 jaar loopt op 12 december op straat met 6 kilo toegestaan vuurwerk dat hij over had van vorig jaar. Mag dat? Het gaat om toegestaan vuurwerk dat onder de grens van 10 kilo zit. Maar omdat het nog te vroeg is om vuurwerk te vervoeren, wordt het vuurwerk in beslag genomen. Ook krijgt de man een proces-verbaal.