Ministerie van Defensie

Nieuwe commandant 13 Gemechaniseerde Brigade

10 december 2009, 21.38 uur

Het commando over 13 Gemechaniseerde Brigade is sinds vandaag in handen van brigadegeneraal Michiel van der Laan. Hij ontving het vaandel van 13 Mechbrig uit handen van brigadegeneraal Tom Middendorp.

Generaal Middendorp had in zijn afscheidsrede lovende woorden voor zowel het personeel van de brigade als zijn gezin. "Mijn vrouw en kinderen hebben mij de afgelopen tijd anderhalf jaar moeten missen en vormden voor mij een geweldig thuisfront." En over zijn periode bij de brigade citeerde Middendorp de onlangs overleden zanger Ramses Shaffy. "Samen hebben we gezongen, gevochten, gebeden, gelachen, gewerkt en bewonderd. En daaraan zijn in de loop van de tijd nog wat werkwoorden toegevoegd." Hij gaf toe met gemengde gevoelens afscheid te nemen. "We hebben samen enorm veel meegemaakt. Dit afscheid doet pijn." Middendorp krijgt op de Defensiestaf de functie Directeur Directie Operaties. Hij wordt bevorderd tot generaal-majoor.

De nieuwe commandant, brigadegeneraal Van der Laan, richtte zijn eerste woorden tot het personeel van 13 Mechbrig. "Toen luitenant-generaal Rob Bertholee mij vertelde dat ik commandant van deze geweldige brigade zou worden, sprong ik een gat in de lucht. Dit is de mooiste functie die je als generaal kunt krijgen. Zeker bij deze fantastische brigade." Van der Laan diende van 2002 tot 2005 ook al in Oirschot als commandant van 11 Tankbataljon.