FNV Bouw

Nominaties FNV Bouw Gouden Straatsteen bekend

De genomineerden voor de FNV Bouw Gouden Straatsteen 2009 zijn bekend. Deze week gaat de jury het land in om de genomineerde gemeenten en straatmakersbedrijven te bezoeken. Op 10 december wordt vervolgens voor de eerste keer de Gouden Straatsteen uitgereikt aan de gemeente en het straatmakersbedrijf die zich het meest hebben ingespannen voor machinaal straten.

Gouden Straatsteen 2009
Machinaal straten wordt de norm. Daarover zijn partijen in de bestratingsbranche het eens. Om dit te promoten heeft FNV Bouw een nieuwe prijs in het leven geroepen: de FNV Bouw Gouden Straatsteen. Gemeenten en straatmakersbedrijven konden tot begin oktober voorgedragen worden. Deze week worden de genomineerden bezocht door de jury.

De OBN, Ondernemersvereniging Bestratingsbedrijven Nederland, ziet de toekomst in het machinale werk. En de Arbeidsinspectie is optimistisch over de houding van opdrachtgevers; daar zien vier van de vijf al in dat machinaal straten de norm wordt. Hans Crombeen, sectorbestuurder FNV Bouw & Infra: "Het is hartstikke belangrijk dat er meer en meer machinaal gestraat gaat worden. Nu werken veel straatmakers nog onnodig ongezond. Met als gevolg veel kapotte ruggen en versleten gewrichten. Ieder jaar gaan er nu nog vierhonderd straatmakers met gezondheidsklachten naar huis. Door de werkwijze van de genomineerden onder de aandacht te brengen, willen we als FNV Bouw het goede voorbeeld in de schijnwerpers zetten "

Op 10 december wordt de prijs uitgereikt.

De genomineerden voor de Gouden Straatsteen 2009

In de categorie 'Opdrachtgever/Gemeente' zijn genomineerd (in alfabetische volgorde):
- Gemeente Den Haag

- Gemeente Zoetermeer

In de categorie 'Straatmakersbedrijf' zijn genomineerd (in alfabetische volgorde):
- Driebergse Weg- en Waterbouw, te Driebergen

- NOTA Straatmakers, te Sneek

- Stramac B.V., te Drachten

- Van Hoogstraten, te Dodewaard

De jury bestaat uit vijf experts:

Robert-Jan van den Berg (CROW)
Dick Juffermans (Arbeidsinspectie)
Toon Schrijver (FNV Bouw)
Anne Fokke de Vries (OBN)
Freek Warners (Vereniging Machinaal Straten)