Ingezonden persbericht


Persbericht

NNO 20 jaar!
NNO jubileumconcert met Tsjaikovski's De Notenkraker

Groningen, 2 december 2009 - Het Noord Nederlands Orkest viert op 10, 11 en 13 december zijn 20-jarig jubileum met een prachtig concert in kerstsferen. 20 jaar geleden bundelden het toenmalige Frysk Orkest en het Noorderlijk Filharmonisch Orkest hun krachten en gingen verder onder de naam Noord Nederlands Orkest. Op het programma van het jubileumconcert staan Tsjaikovski's De Notenkraker en Brahms Pianoconcert nr. 1 met pianist Anton Kuerti. Het orkest staat onder leiding van zijn chef-dirigent Michel Tabachnik.

Programma
In de aanloop naar kerst brengt het NNO de bezoekers in feeststemming met twee heerlijke muziekstukken, te beginnen met het Eerste pianoconcert van Brahms. Voor het Pianoconcert gebruikte Brahms alleen het eerste deel van de Sonate voor twee piano's. De tragische accenten en de oprechte droefenis in deze muziek werden benvloed door ontsteltenis over het tragische levenseinde van zijn vriend en mentor Robert Schumann. De première ervan in 1859 was een regelrechte ramp. Men vond het niet om aan te horen! Maar ach, een desastreuze geboorte is voor menig muziekstuk het recept voor een lang en succesvol leven gebleken. Zo ook voor dit meeslepende klavierwerk..

Zou Brahms De Notenkraker van Tsjaikovksi mooi hebben gevonden? Vast wel. Er komen tinnen soldaatjes in voor en zelfs op zijn 28e bracht hij daar nog vele uren mee zoet. In de vertelling waar Tsjaikovksi's ballet op is gebaseerd, vindt het meisje Clara onder de kerstboom een notenkraker in de vorm van een mannetje.'s Nachts droomt ze dat hij de gemene Muizenkoning verslaat, verandert in een prins en haar meevoert op een sprookjesachtige reis. Het onderwerp van de Notenkraker gaat terug op de gelijknamige pantomime van Alexandre Dumas. Deze is op haar beurt gebaseerd op één van de bekende verhalen van de Duitse meester der fantastische vertelkunst, Ernst Theodor Amadeus Hoffmann.

Concerten
Do 10 december 2009 | Drachten | De Lawei | 20.00 uur * Kaartverkoop en - informatie: www.lawei.nl | (0512) 33 80 80

Vr 11 december 2009 | Groningen | De Oosterpoort | 20.15 uur* Kaartverkoop en - informatie: | www.de-oosterpoort.nl | (050) 368 03 68

Zo 13 december 2009 | Hoogeveen | De Tamboer | 15.00 uur* Kaartverkoop en - informatie: | www.detamboer.nl | (0528) 28 01 80


* gratis lezing één uur voor aanvang concert; in De Oosterpoort om 19.oo uur.

Programma

Brahms Pianoconcert nr. 1 Tsjaikovski De Notenkraker

Dirigent Michel Tabachnik Piano Anton Kuerti

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

Anton Kuerti
piano

Pianist Anton Kuerti werd geboren in Oostenrijk, groeide op in de Verenigde Staten en heeft het grootste gedeelte van zijn volwassen leven in Canada gewoond. Zijn leraren waren onder andere Arthur Loesser, Mieczyslaw Horszowski en Rudolf Serkin. Op elfjarige leeftijd voerde hij het Pianoconcert van Grieg uit onder leiding van Arthur Fiedler en hij won de prestigieuze Leventritt Award toen hij nog aan het conservatorium studeerde. Anton Kuerti heeft opgetreden in 39 landen, waaronder Japan, Rusland en de meeste Europese landen. Daarnaast heeft hij gespeeld met de meeste grote orkesten en dirigenten in de Verenigde Staten en Canada, zoals het New York Philharmonic Orchestra, het Boston Symphony Orchestra, het Philadelphia Orchestra, het National Symphony Orchestra met Yehudi Menuhin, het Cleveland Orchestra onder leiding van George Szell en de orkesten van Honolulu, Seattle, Montreal en San Francisco en diverse keren met het Toronto Symfonieorkest. Zijn zeer uitgebreide repertoire omvat zo'n 50 pianoconcerten, inclusief ŽŽn van zijn eigen hand.

Zijn uitvoering van het Vijfde pianoconcert van Beethoven met het Boston Symphony Orchestra in maart 2008 werd geprezen in de Boston Globe: Niet een noot werd als vanzelfsprekend beschouwd, zelfs de meest proza.sche passages werden uiteengerafeld door een krachtig intellectueel prismaÓ.

Anton Kuerti is een van de meest opgenomen hedendaagse artiesten. Hij heeft alle pianoconcerten en -sonates van Beethoven op CD gezet, net als de pianoconcerten van Brahms en Schumann, de pianosonates van Schubert en werken van vele andere componisten. Zijn opnamen zijn bijna dagelijks te horen op de Canadese radio. Een van Kuerti's meest recente opnames is een nieuwe versie van de laatste vijf pianosonates van Beethoven en een wereldpremire van twee werken voor viool en piano van Carl Czerny. Gramophone noemde zijn recente CD met het Pianoconcert van Schumann Òeen zeer gedenkwaardige toevoeging aan de verzameling opnames van dit concert.Ó

Het Londense CD Review noemde hem Òeen van de werkelijk grote pianisten van de twintigste eeuw ... verrukkelijk spel ... aangrijpend gespeeld ... een groots Schubert-vertolkerÓ, terwijl La Presse in Montreal schreef: ÒKuerti heeft zich deze muziek eigen gemaakt - de 'Derde' (van Beethoven) en alle andere concerten - alsof h'j ze heeft geschreven, tot de visuele impressie van de componist aan toe.Ó

Anton Kuerti is onlangs ge'erd met n~g drie prestigieuze prijzen: de Schumann Prize van het Schumann Gesellschaft in Duitsland (2007), de National Arts Prize van het Banff Centre in Canada (2007) en de Governor General's Performing Arts Award for Lifetime Artistic Achievement, de meest gerenommeerde artistieke eer die aan Canadese uitvoerende artiesten kan worden toegekend (2008).

{Noot voor de redactie,