RespectEER: Marcouch en 7 jongens over eer, seksualiteit en respect

09/12/2009 07:03

MOVISIE

'en dan moet je je opeens weer macho gedragen'

'Er is een grote kloof tussen de taboes en de werkelijkheid waarin jongeren leven, ' zegt Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter Amsterdam Slotervaart in het boekje 'respectEER'. Hierin vertellen zeven jonge mannen die in Nederland opgegroeid zijn in een 'eercultuur' én Marcouch zelf over hun persoonlijke invulling van respect voor vrouwen, de eigen familie en de samenleving. Het boekje wordt op 10 december gepresenteerd in de Poldermoskee in Slotervaart tijdens een debat met o.a. Berend Meijer (rector Comenius College) Larbi Amed Salah (acteur), Bikram Lalbahadoersing (secretaris Hindoeraad Nederland, OHM) en geïnterviewde jongeren en Marcouch zelf. 'respectEER' is onderdeel van een MOVISIE project over eergerelateerd geweld voor het voortgezet onderwijs.

Jongens die opgroeien in een cultuur waarin de familie en de familie-eer een belangrijke rol speelt moeten jongleren met een heleboel verschillende opvattingen tegelijk: de familiecultuur van hun ouders versus de individualistische Nederlandse opvattingen. Eer is hierbij een moeilijk bespreekbaar thema, vooral voor mannen. In het boekje wordt duidelijk dat jonge mannen niet klakkeloos de ideeën over respect en eer overnemen van hun familie. Tegelijk betekent het omarmen van opvattingen uit de Nederlandse samenleving niet automatisch het loslaten van Turkse, Hindoestaanse of Marokkaanse normen en gebruiken, of andersom. Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter Slotervaart, geeft in het boekje een reactie op de verhalen, mede gebaseerd op zijn eigen ervaringen, ook als voormalig politieman en maatschappijleraar.

Voor wie is respectEER?

RespectEER is in de eerste plaats als bedoeld als inspiratie voor jonge mannen uit eerculturen: zij moeten hun eigen keuzes maken in eer, liefde en seksualiteit. Verder voor professionals in onderwijs en jeugdzorg om meer zicht te krijgen op de dilemma's waar de jongens tegenaan lopen. Duidelijk is dat deze jonge mannen andere wegen zoeken dan vorige generatie mannen.

Project Eergerelateerd geweld - www.watiseer.nl

Dit boekje is gemaakt voor het project 'Eergerelateerd Geweld - Voorlichting voor en door jongeren' gericht op het voortgezet onderwijs over 'eerkwesties' als maagdelijkheid, partnerkeuze en (homo)seksualiteit. Zie ook www.watiseer.nl en www.MOVISIE.nl/eergerelateerdgeweld.





http://www.watiseer.nl