Dura Vermeer

Kampen - 10 december 2009

Vinyl innovatie op Hanzelijn

Dura Vermeer is onder grote belangsteling van ProRail gestart met een primeur: het aanbrengen van een 46 meter lange vinyl damwand in de spoorbaan nabij de landhoofden van het spoorviaduct over de bypass op het project Hanzelijn in Kampen.

De damwand is bedoeld als kwelscherm voor de toekomstige bypass van de IJssel. Normaliter worden hiervoor stalen damwanden gebruikt. Opdrachtgever ProRail heeft vooraf aangegeven bij voorkeur liever geen stalen damwanden in het baanlichaam te plaatsen omdat zwerfstromen een negatieve invloed op de corrosie bestendigheid van de damwand hebben. Om een bepaalde levensduur te kunnen garanderen had de damwand dan verzwaard moeten worden. Dura Vermeer is daarom op zoek gegaan naar een alternatief, een kunststof damwand, en heeft met Van Halteren Infra een gezamenlijk voorstel richting ProRail gedaan.

Door het toepassen van een vinyl damwand wordt het probleem van zwerfstromen voorkomen. Tevens levert het opdrachtgever ProRail een aanzienlijke kostenbesparing op en 1/3 vermindering van de CO2-uitstoot ten opzichte van het plaatsen van een stalen damwand.

Vanwege de zware sonderingen gebeurt het intrillen met behulp van een stalen hulpplank, waarin de vinylplank tijdelijk wordt bevestigd. Zodra de vinyl plank op diepte is , wordt de stalen plank omhoog getrokken en blijven de vinylplanken achter in de grond. Deze manier van aanbrengen wordt door van Halteren verder ontwikkeld.