Raad van State


donderdag 10 december 2009
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van de uitwerkingsplannen 1, 2 en 4 van het bestemmingsplan 'Zuiderloo' van de gemeente Heiloo. Het bestemmingsplan maakt de bouw van 700 woningen mogelijk. De drie uitwerkingsplannen hebben betrekking op 117 van deze woningen. Een transportbedrijf uit de buurt vreest dat hij slechter bereikbaar zal zijn. Een omwonende is bang dat zijn woon- en leefklimaat wordt aangetast. Twee andere inwoners van Heiloo vinden dat de totale woningbouw in één plan had moeten worden uitgewerkt, omdat de gevolgen voor de omgeving dan beter te overzien zouden zijn. Nu heeft het provinciebestuur de belangen niet goed kunnen afwegen, aldus de inwoners. Daarom komen ze in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200900331/1)

10.00 uur

Zitting over de wijziging door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van de milieuvergunning uit 1994 van Rietlanden Terminals aan de Hemweg in Amsterdam. Het gaat om een kolenoverslagbedrijf. Het bedrijf mag nu de kolen tot maximaal vijftien meter opslaan in plaats van vijf meter. Een omwonende vreest voor stofoverlast doordat de kolen meer zullen verwaaien. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200901949/1)

10.00 uur

Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd aan een teeltbedrijf uit Westmaas vanwege een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen. De minister heeft het bedrijf een boete van EUR 56.000 opgelegd, omdat hij heeft geconstateerd dat op het bedrijf zeven mensen werkten zonder tewerkstellingsvergunning. Het bedrijf is het niet eens met de boete en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem heeft hij zijn best gedaan om de overtreding te voorkomen, omdat hij op advies van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland gebruik heeft gemaakt van een gecertificeerd uitzendbureau dat de mensen bij zijn bedrijf heeft gedetacheerd. Daarom hoefde hij de identiteitsbewijzen niet op echtheid te controleren, aldus het bedrijf. Bovendien zou hij marktconforme prijzen betaald hebben voor het werk dat de mensen hebben geleverd. De rechtbank in Dordrecht heeft in mei 2009 het beroep van het bedrijf gegrond verklaard. De rechtbank heeft verder in de argumenten van het bedrijf aanleiding gezien om de boete te verlagen naar EUR 42.000. Zowel het bedrijf als de minister zijn tegen de uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De minister vindt dat de rechtbank de boete niet had mogen verlagen. Volgens het bedrijf had de rechtbank de boete helemaal moeten vernietigen, omdat hem niets valt te verwijten. (zaaknummer 200903755/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft verleend aan tennisvereniging De IJpelaar voor het plaatsen van baanverlichting op het tennispark aan de Trompenburgstraat in Breda. Een omwonende is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de rechtbank in Breda. De rechtbank heeft in november 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200908872/2)

11.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven heeft verleend aan KPN voor een zendmast aan de Croy in Eindhoven. De vergunning maakt het mogelijk een vijfde zender voor digitale televisie in de mast te bevestigen. Verder mag KPN verlichting op en onder de mast aanbrengen. De mast staat op een klein bedrijventerrein in de buurt van een woonwijk. Zowel KPN als twee omwonenden komen tegen de bouwvergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. KPN is het niet eens met het voorschrift in de vergunning dat de frequentie van de verlichting op de mast bepaalt. De omwonenden vrezen voor gezondheidsrisico's door de antennes. (zaaknummer 200901261/1)

14.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam om maatregelen te treffen tegen kano- en recreatiecentrum De Vinkenwaard. Volgens een omwonende vinden in het centrum in strijd met het bestemmingsplan horeca-activiteiten plaats. Het gemeentebestuur wil geen maatregelen treffen. Volgens het gemeentebestuur is er namelijk 'zicht op legalisatie', omdat in een nieuw bestemmingsplan de activiteiten zouden zijn toegestaan. De rechtbank in Rotterdam heeft in maart 2009 een eerder beroep van de omwonende gegrond verklaard, omdat het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland in april 2008 juist goedkeuring heeft onthouden aan het deel van het nieuwe bestemmingsplan dat betrekking heeft op het centrum. Hierdoor zijn de horeca-activiteiten niet mogelijk. Het centrum komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200903192/1)