Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Drenthe pakt verrommeling landschap aan

Gedeputeerde staten zetten samen met de gemeenten in op de ruimtelijke kwaliteit van Drenthe. Zij stellen een bedrag van 474.000 euro beschikbaar voor de inpassing van drie bedrijventerreinen en voor het opnieuw inrichten van drie landschapsprojecten. De verantwoordelijke gedeputeerden Anneke Haarsma en Rein Munniksma geven met de uitvoering van deze projecten invulling aan één van de speerpunten uit het collegeprogramma.

Gedeputeerde Munniksma ziet volop kansen om met de landschapsprojecten in de gemeenten Tynaarlo en Westerveld de samenhang tussen de dorpen en de omliggende gebieden te vergroten. "Projecten als in deze gemeenten zijn prachtige voorbeelden van landschappelijke kwaliteitsverbetering. Bij projectplan 'Herstel landschapselementen Tynaarlo' wordt naast het tegengaan van verrommeling de herkenbaarheid van het esdorpenlandschap vergroot. In het landschapsproject Wapse worden onder meer de karakteristieke elementen op het boerenerf hersteld en bij het project 'Brink en erf Taarlo' gaat het om de samenhang en eenheid van de brink en de omgeving".

Met de uitvoering van deze projecten wordt verspreid over heel Drenthe stevig ingezet om de verrommeling aan te pakken. De projecten worden uitgevoerd in de periode 2010-2012. Onderstaande projecten liggen in het Nationaal Landschap Drentsche Aa.

Brink van Taarlo

Hoofddoel van het project is om de verrommeling van de Brink van Taarlo en de nabij gelegen erven tegen te gaan door middel van het herstellen van de ruimtelijke eenheid. Tevens heeft dit project tot doel om te komen tot een duurzaam beheer en onderhoud van de landschapselementen door kennisoverdracht en advies aan de eigenaren. De eigenaren worden zich bewust van de invloed van het erfgebruik en de inrichting daarvan op het totale landschap

Herstel van waardevolle landschapselementen gemeente Tynaarlo

Het doel van dit project is de verrommeling van het landschap tegen te gaan door de herkenbaarheid en leesbaarheid van het landschap te vergroten. Speerpunten binnen deze benadering zijn het opheffen van achterstallig onderhoud van landschapselementen. Dit wordt gedaan door oude landschapstructuren te herstellen en grote moderne agrarische bedrijfsgebouwen in te passen.