Ingezonden persbericht


Grontmij en EPEA Eindhoven geven nieuwe inhoud aan het begrip duurzame gebiedsontwikkeling

Grontmij en EPEA Eindhoven werken door nauwe samenwerking het Cradle-to-Cradle-principe verder uit voor de ontwikkeling van gebieden en gebouwen.

De Bilt, 10 december 2009 - Vandaag ondertekent Grontmij Nederland een samenwerkings-overeenkomst met EPEA Eindhoven. Deze samenwerking beoogt het vinden van nieuwe, innovatieve oplossingen om gebiedsontwikkeling te verduurzamen, door de combinatie van kennis van technische en biologische cycli enerzijds en bouw en gebiedsontwikkeling anderzijds. Toepassing van het Cradle-to-Crade principe in de bouw en in gebiedsontwikkeling moet leiden tot de creatie van duurzame lokale kringlopen bij de realisatie van onder meer woonwijken en bedrijventerreinen. Binnen een gebouw of gebied kun je afvalstoffen en water, maar ook bijv. warmte, koude en energie uitwisselen en hergebruiken. Door behoefte en overschot al in de ontwerpfase af te stemmen, ontstaat op de locatie een duurzaam evenwicht tussen people, planet en profit.

Eén van de kritiekpunten met betrekking tot Cradle-to-Cradle is dat de filosofie alleen product- en niet omgevingsgericht is. Op basis van hun ervaring zijn Grontmij en EPEA er van overtuigd dat toepassing op de ontwikkeling van woon-, werk- en leefomgeving juist heel goed mogelijk is. In enkele gebiedsontwikkelingen zijn Grontmij en EPEA al gezamenlijk betrokken, waaronder de woonwijk Rijnenburg in Utrecht en het Logistiek Park Moerdijk (kruising A16/A17, West-Brabant) en de verplaatsing van dierenpark Emmen. In workshops samen met de opdrachtgever worden de ontwikkelplannen beschouwd in het licht van de Cradle-to-Cradle filosofie. Vervolgens onderzoekt men gezamenlijk de kansen voor bijvoorbeeld vermindering van het energie- en waterverbruik, maar ook op het gebied van natuur en mobiliteit. De benoemde kansen worden verankerd in het ontwerp van het plangebied en vormen een leidend principe in de verdere uitwerking.

Advies- en ingenieursbureau Grontmij is al bijna 100 jaar betrokken bij de inrichting van Nederland. Onder het motto 'Planning, connecting, respecting the future' ontwerpt en realiseert het bedrijf duurzame oplossingen voor diverse maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatverandering, verstedelijking, een sterke groei in mobiliteit, een toenemende vraag naar energie en de wens tot behoud van natuur en landschap. In haar benadering van deze vraagstukken kiest Grontmij voor een integrale aanpak. Voorbereid zijn op de toekomst betekent volgens Grontmij vooral: de samenhang zien tussen wonen en werken, landbouw, natuur en recreatie en hier de optimale balans in zoeken. De Cradle-to-Cradle-doelstellingen zijn ook gebaseerd op samenhang, bijvoorbeeld binnen productiesystemen. In de opvatting van Michael Braungart c.s. kunnen alle objecten waar we dagelijks mee te maken hebben worden omgezet in voedingsstoffen voor biologische of technische cycli. Door uit te gaan van een gesloten materiaalcyclus maakt Cradle-to-Cradle-design producten mogelijk die economisch haalbaar zijn, gezond voor de gebruiker en goed voor het milieu en de toekomstige generaties.


Deelname in het ICSE
Ook in breder perspectief wil Grontmij graag meedenken over de ontwikkeling van duurzame oplossingen. Daarom gaat zij per 1 januari 2010 deelnemen in het mede door de grondleggers van EPEA Eindhoven geïnitieerde International Centre for Sustainable Excellence (ICSE) in Eindhoven. Het ICSE wil fungeren als open netwerk voor innovatie op het gebied van duurzaamheid. Het netwerk gaat een intermediairfunctie vervullen tussen vrager en aanbieder van kennis en kunde. Dat wil zeggen dat de kennisvragen vanuit de markt (productinnovatie, verzoeken tot samenwerking, educatie, etc.) die bij het ICSE binnenkomen worden gekoppeld aan aanwezige kennis bij experts wereldwijd. Zo is recent een symposium georganiseerd over energiezuinige openbare verlichting, vindt 8 december een congres plaats over duurzaamheid en water en is er op 9 februari een symposium voor woningcorporaties over slim renoveren.

# # # #

Grontmij wil de beste lokale dienstverlener zijn voor ontwerp, advisering, management, engineering en contracting in de sectoren milieu, water, energie, bouw, industrie en infrastructuur. Wij willen dit bereiken door plannen voor de toekomst te ontwerpen en te realiseren samen met mensen en partijen in de regio's waar we werkzaam zijn. Grontmij creëert waarde voor haar klanten en aandeelhouders door een duurzame woon- en werkomgeving te ontwerpen en te realiseren.

EPEA Eindhoven is een onafhankelijke Cradle to Cradle Company die vanuit het door Prof. Michael Braungart en William McDonough ontwikkelde Cradle to CradleSM Design concept, organisaties, bedrijven en overheden adviseert en begeleidt in de omzetting van de Cradle to Cradle filosofie naar fysieke implementatie. EPEA Eindhoven is eigendom van en opgericht door Frans Aerdts en Hans Havers in samenwerking met Prof. Michael Braungart, eigenaar en oprichter van het gelijknamige wetenschappelijke instituut EPEA, Internationale Umweltforschung GmbH in Hamburg.

Het ICSE (International Centre for Sustainable Excellence) in Eindhoven is ontstaan uit de behoefte voor het creëren van een fysieke ontmoetingsplek waar kennis ten aanzien van duurzaamheid gedeeld kon worden, koplopers hun ontwikkelingen konden tonen, nieuwe producten en diensten werden ontwikkeld en een steunpunt waar consumenten, overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen terecht konden met hun ambities om met duurzame ontwikkeling aan de slag te gaan.



Ingezonden persbericht