Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Foie gras is eeuwenoude delicatesse
Importeur Ashkan Mossafaian vindt kritiek te ver gaan

DEN HAAG 10 december 2009 ,,Foie gras is een eeuwenoude delicatesse, die nog steeds door topchefs wordt bereid. Kritiek op het niet diervriendelijk vetmesten van de lever is voor een groot deel terecht, maar zolang er vraag is, is er ook aanbod."

Dit stelt Ashkan Mossafaian van House of Caviar & Fine Food naar aanleiding van de tv-uitzending van Tros Radar over het niet diervriendelijk vetmesten van eendenlever. Mossafaian importeert foie gras uit Hongarije en levert aan de tophoreca in Nederland.

Vrijheid van keuze

,,Een organisatie als Wakker Dier is nu al een paar jaar achtereen in december met een offensief bezig om de consument ervan te weerhouden foie gras te eten. Ik wil een pleidooi houden om de consument vrijheid van keuze te geven. Elke dag maken restaurants foie gras klaar voor gasten die hierom vragen."

De importeur vindt de negatieve aandacht voor foie gras overdreven. ,,In Nederland worden jaarlijks 450 miljoen dieren geslacht. De slacht van eenden en ganzen neemt nog niet eens één procent in beslag. Het is een echt nicheproduct, dat voornamelijk in december wordt ingezet."

Extra voedsel voor de trek

Mossafaian praat niet de manier goed waarop er in veel gevallen wordt geproduceerd, maar wil aandacht geven aan de gastronomische kant van de foie gras. ,,Ganzen voedden zich van oudsher zelf met extra voedsel om de trek te overleven. De mestmethodes kunnen altijd beter, maar dat kun je net zo goed zeggen van de slachtmethoden van runderen, varkens en kippen. De boeren waarmee ik werk zitten niet stil op het gebied van innovatie en verbetering. Zij leveren kleinere levers van circa 350 gram. De helft minder groot als de traditioneel gemeste levers van 800 gram of meer."

House of Caviar & Fine Food is specialist en importeur van wilde en gekweekte kaviaar en heeft shop in shops in de Bijenkorf van Den Haag en Rotterdam waar andere gastronomische juwelen en champagne worden verkocht. Ook levert het exclusieve delicatessen aan de tophoreca in Nederland.

----------
Noot voor de redactie,