Ingezonden persbericht


Nr. 285
Hilversum, 9 december 2009

NEDERLAND HELPT IN MOLDAVIË
Nederland Helpt, 10, 17, 24, 25, 30 december, 17.05 uur op Nederland 2

Moldavië is één van de armste landen van Europa. Ruim 70,4% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. EO Metterdaad wil met de inzameling van geld op giro 300300, hulp bieden. In december besteedt het programma Nederland Helpt aandacht voor de winteractie van Metterdaad. 'Het is belangrijk dat wij als Nederlanders onze verantwoordelijkheid nemen en door middel van financiële steun hulp bieden', aldus Carla van Weelie.

De armoede in Moldavië is vooral op het platteland groot. De meeste dorpen hebben geen waterleiding of elektriciteit. Veel gezinnen zien dan ook op tegen de winter. Ze kunnen hun huisjes niet goed verwarmen terwijl het tot -20? kan vriezen! Ook ouderen hebben het zwaar: het geringe spaargeld dat ze soms hebben is door de hyperinflatie weinig tot niets meer waard. Dit terwijl de kosten van het levensonderhoud de laatste jaren desastreus zijn gestegen. Het pensioen van veel ouderen bedraagt niet meer dan E 15,00 per maand. Kinderen kunnen het vaak niet opbrengen om hun ouders te verzorgen vanwege hun eigen financiële problemen. Ouderen in afgelegen dorpen komen zo in een sociaal isolement zonder enig uitzicht of toekomstperspectief.

EO Metterdaad werkt samen met lokale professionele hulporganisaties waardoor directe en gerichte hulp kan worden verleent. Een voorbeeld hiervan is de mobiele kliniek van het Moldavische Leger des Heils. Deze kliniek gaat ieder weekend langs een ander dorp om babyvoeding, vitamines en medicijnen te verstrekken en informatie te geven over HIV/aids en gezondheidszaken. In totaal worden twaalf dorpen, drie maal per jaar bezocht. Bij ieder bezoek worden zo'n 200 á 250 dorpsbewoners geholpen die medische hulp het hardst nodig hebben.

Maak nu uw bijdrage over op giro 300300 van EO Metterdaad.


---

Noot voor redactie,