Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
10 december 2009
BorstkankerVereniging Nederland steunt 75+ vrouwen en het Proefprocessenfonds Clara Wichmann in de procedure tegen de Staat om vrouwen 75+ toegang te verschaffen tot de borstkankerscreening

Oók vrouwen die ouder dan 75 zijn, moeten recht krijgen op preventief borstkanker-onderzoek. Om dat te bewerkstelligen heeft het Proefprocessenfonds Clara Wichmann samen met drie dames van 75+ hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de voorzieningenrechter. De BorstkankerVereniging Nederland (BVN) heeft zich ook gevoegd in deze procedure. Op maandag 14 december om 10.15 uur worden de pleidooien gehouden voor het Hof te Den Haag, Prins Clauslaan 60.

Oudere vrouwen mogen niet langer gediscrimineerd worden bij het preventieve Bevolkingsonderzoek Borstkanker (BOB). Juist bij oudere vrouwen is het opsporen van borstkanker relatief gemakkelijk en is borstkanker ook goed te behandelen. Jaarlijks sterven enkele honderden oudere vrouwen onnodig aan borstkanker die uitgezaaid is. De eisers vinden uitsluiting van het bevolkingsonderzoek daarom onrechtmatig. Zij willen dat vrouwen die zelf aangeven om ook na hun 75e opgeroepen te willen worden, moeten kunnen blijven deelnemen aan het bevolkingsonderzoek. De BVN behartigt de belangen van borstkankerpatiënten van alle leeftijden. De BVN is van mening dat onvoldoende onderzoek is gedaan om uitsluiting van hun oudere achterban bij het preventieve bevolkingsonderzoek, te kunnen rechtvaardigen. De BVN vindt dat de Staat haar oudere burgeressen evenveel bescherming dient te bieden dan de jongere vrouwen. Het gaat hierbij niet alleen om gezondheidswinst in jaren, maar ook om de kwaliteit van leven tijdens en na behandeling van borstkanker.

Volgens de Nederlandse Staat gaat het bij het selecteren van een onderzoeksgroep om de collectieve winst, niet om individuele gevallen. Vrouwen boven de 75 kunnen bij een knobbeltje altijd naar de huisarts. Helaas is het dan vaak wel al te laat. De Staat wijst verder op het gevaar van overbehandeling van een groep die niet zo lang meer te leven heeft. Eisers staan op het standpunt dat oudere vrouwen zelf goed in staat zijn te beoordelen of zij een behandeling wensen voor hun levensbedreigende ziekte en of dit bijdraagt aan de kwaliteit van hun leven, dan wel daar afbreuk aan doet.

Achtergrond
Toen het Bevolkingsonderzoek Borstkanker in 1989 werd ingevoerd, was de bovengrens 70 jaar. Later werd deze onder druk van deskundigen en ouderenorganisaties verhoogd naar 75. De belofte dat dit na 10 jaar zou worden herzien is niet ingelost. De overheid gebruikt steeds als argument dat preventief borstonderzoek te belastend zou zijn voor oudere vrouwen. Maar het gaat er om alle vrouwen een eigen keus te geven. Een meerderheid van de opgeroepen dames doet nu ook (vrijwillig) mee. Waarom zouden ze daarmee willen stoppen na hun 75ste verjaardag? Juist 75+ vrouwen hebben veel te winnen bij preventief onderzoek. Vroege opsporing is bij hen nog effectiever dan bij de groep 50 tot 75 jarigen. De meeste gezwellen die door middel van screening aan het licht komen, zijn klein en nog niet uitgezaaid en dus goed te behandelen. In 2007 stierven in ons land 3180 vrouwen aan borstkanker, ruim een derde van hen was ouder dan 75 jaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Ellen Verschuur, voorzitter werkgroep Belangenbehartiging BVN en presidente van Europa Donna, op nummer 06 - 549 52 164 of met Richard Korver, advocaat namens de individuele eiseressen en het Proefprocessenfonds Clara Wichmann, op nummer: 020-5357565 of 06-51274579 De uitspraak van het kort geding in eerste aanleg, waartegen beroep is ingesteld, is te vinden op www.rechtspraak.nl onder LJ-nummer BB6695.


---- --