Landelijke wake voor Tibet op dag van de mensenrechten


AMSTERDAM, 20091207 -- Op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, wordt om 20.00 uur op zeven verschillende plaatsen in Nederland een wake voor Tibet gehouden, genaamd `Light a Candle for Tibet.' Bij de wake komen Tibetanen en Tibet Supporters samen om een kaars aan te steken en hoop en licht te sturen naar de politiek gevangenen in Tibet. Tijdens de wake zal een toespraak worden gehouden en wordt het gedicht `Mensenrechten' van de dichter Jos van Hest voorgedragen.

De wake wordt gehouden in de steden Maastricht, Groningen, Zwolle, Leeuwarden, Dronten, Veenendaal, Amsterdam, Den Haag en Brugge in België. Daarnaast zullen vele Tibet Supporters thuis de actie ondersteunen door een kaars aan te steken om 20.00 uur. De `Light a Candle for Tibet' actie wordt georganiseerd door de stichting Tibet Support Groep Nederland (www.tibet.nu)

In Amsterdam zal om 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger aan de Piet Heinkade 181 een politiek cultureel programma plaatsvinden genaamd `Finding Common Ground', met als thema de toekomst van Tibet in China. Deze avond wordt georganiseerd door de Tibet Support Groep Nederland en International Campaign for Tibet Europe. Toegang is gratis.

De situatie in Tibet is na de onlusten in het voorjaar van 2008 en de Olympische Spelen ernstig verslechterd. Meer dan 700 Tibetanen zitten gevangen zonder kans op een eerlijk proces en meer dan 1200 Tibetanen worden vermist. Op 20 oktober zijn de jonge Tibetanen Lobsang Gyaltsen, Loyak en Penkyi geëxecuteerd voor hun deelname aan de protesten in maart in Lhasa.

De Tibet Support Groep voert wereldwijd actie voor de vrijlating van de politiek gevangenen en de afschaffing van de doodstraf in Tibet. Met de actie `Light a Candle for Tibet' op 10 december wil de Tibet Support Groep in Nederland de aandacht vestigen op deze Tibetanen die nog gevangen worden gehouden na hun moedige optreden in de aanloop naar Olympische Spelen 2008.