Tachtig procent minder CO2 uitstoot dankzij digitale studieboeken


KOPENHAGEN, 20091210 -- Studenten die zelf een studieboek van StudentenSupport.nl printen verminderen de Co2 uitstoot met tachtig procent per pagina vergeleken met traditioneel gedrukte studieboeken.

Vijftienduizend mensen hebben zich verzameld voor de klimaattop in Kopenhagen om te besluiten hoe de klimaatverandering een halt toegeroepen kan worden. Studenten kunnen direct zelf een bijdrage leveren met behulp van de gratis studieboeken van StudentenSupport.nl.

Een van de best bewaarde geheimen binnen de uitgeefindustrie is hoeveel CO2 uitstoot het traditionele drukproces kost. Wereldwijd zijn studenten één van de grootste afzetmarkten, jaarlijks kopen zij vele duizenden pagina's aan studieboeken. Wat veel van hen niet weten is dat ze door de gratis studieboeken van Studentensupport.nl te downloaden en printen de CO2 uitstoot met 79.05% per pagina kunnen verminderen.

Uitgeverij StudentenSupport.nl heeft geanalyseerd hoeveel Co2 uitstoot iedere student kan besparen door een gratis digitaal PDF studieboek te printen in vergelijking tot traditioneel gedrukte studieboeken. Uit de analyse blijkt dat dit een besparing oplevert van 79,05% Co2 per pagina als een boek geprint wordt op een laserprinter in plaats van een gekocht boek uit de boekhandel.

Gratis studieboeken voor universiteiten
StudentenSupport.nl biedt meer dan tweehonderd gratis studieboeken voor studenten van universiteiten en HBO opleidingen. De boeken kunnen gratis in Pdf gedownload worden vanaf StudentenSupport.nl. De uitgeverij ervaart veel interesse van studenten in hoe zij een verschil kunnen maken voor het milieu en tegelijkertijd geld kunnen besparen. Op verzoek van studenten heeft het hoofdkwartier van StudentenSupport.nl in Kopenhagen een analyse uitgevoerd om de CO2 uitstoot te meten voor studenten die zelf hun boeken printen. De resultaten zijn bevestigd door Xerox Denemarken.

Een vermindering van 79,05 procent CO2 uitstoot verheugd de uitgever
`We zijn blij dat deze analyse bewijst wat wij al hadden wat betreft de milieuvoordelen van ons model. Vanzelfsprekend zijn ebooks milieuvriendelijker als je ze op de computer leest. Voor ons is het nog belangrijker om te weten dat zelfs wanneer studenten een boek uitprinten het nog steeds beter voor het milieu is dan wanneer een traditioneel studieboek gedrukt wordt.' Aldus uitgever Kristian Buus Madsen.

Bron: Xerox Sustainability Calculater, "34kg of Co2" (Toni Solanas, Dani Calatayud and Coque Claret)
BEREKENINGEN
Berekening van de CO2 uitstoot per geprinte pagina op een z/w laser printer volgens Xerox Sustainability Calculator: 8.86g
Co2 printen 1200 z/w pagina's per jaar op een laserjet printer met een levensduur van vijf jaar = 53.18kg.
Co2 uitstoot per pagina = 53.18kg CO2/6000 pagina's = 8.86 Co2 per geprinte pagina.
Berekening van C02 uitstoot per pagina voor een traditioneel geprint en gebonden boek - voorbeeld "34kg of CO2" (295 pagina's): 42.30g.
Totaal CO2 uitstoot voor het produceren en printen van een boek `34kg of Co2' (295 pagina's): 34kg Co2 volgens de volgende verdeling:
- Printen en binden: 36,7%
- Hout extractie en papier productie: 28,7%
- Ontwerpen en schrijven van het boek: 29,6%
- Vervoer van het papier naar de printers: 5%
Co2 per pagina = Totale uitstoot van 34kg * 36,7% printen en binden/295 pagina's = 42.30g Co2 per geprinte pagina
Contact:
Johan van den Bos
Marketing
+45 35433366
E-mail: jvdb@studentensupport.nl





Ingezonden persbericht