Gemeente Achtkarspelen


Persbericht

2009/YG109
Buitenpost, 24 november 2009

Ondernemersfonds Centrum Surhuisterveen van start

Alle ondernemers in het centrum van Surhuisterveen betalen mee

Het Ondernemersfonds Centrum Surhuisterveen is een feit. Afgelopen donderdag 19 november stemde de gemeenteraad van Achtkarspelen in met het besluit om reclamebelasting in te voeren in het centrum van Surhuisterveen. De opbrengsten uit het innen van de reclamebelasting vloeien één op één terug in een Ondernemersfonds voor het centrum van Surhuisterveen. De gemeente Achtkarspelen, alsmede het centrum van Surhuisterveen, heeft hierdoor de primeur in Friesland door als eerste centrum een ondernemersfonds in het leven te roepen door middel van de invoering van reclamebelasting.

De gemeente vindt een goed ondernemersklimaat belangrijk omdat het bijdraagt aan de leefbaarheid van het dorp. Vandaar dat de gemeente meewerkt aan de oprichting van een Ondernemersfonds om het organiserend vermogen te vergroten. Het Ondernemersfonds is een stichting waarin alle bedrijven in het gebied met elkaar samenwerken ter behartiging van het collectieve ondernemersbelang. In Surhuisterveen ligt de nadruk op de promotionele activiteiten ten behoeve van het centrum.

In 2010 is hiervoor een bedrag van circa 40.000 euro beschikbaar. Het wordt gevoed door de inning van reclamebelasting. Alle ondernemers dragen dus bij aan het fonds. Dit bedrag kan door de ondernemers zelf worden besteed. Zij kunnen met een activiteitenplan of project bij het fonds terecht.

De nieuw op te richten stichting "Ondernemersfonds Centrum Surhuisterveen" zal het geld gaan beheren. Alle betrokken ondernemers, die de reclamebelasting gaan betalen, krijgen hierdoor een stem in de uitgaven aan activiteiten en projecten die in het belang zijn van de promotie van het Centrum van Surhuisterveen.

Op donderdagavond 10 december wordt er door de gemeente een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor de ondernemers uit het gebied. De bijeenkomst zal meer informatie geven over de werking van het Ondernemersfonds en de opzet van de stichting. De bijeenkomst is om 18.30 uur in Kolkzicht in Surhuisterveen.

Het fonds is opgericht op initiatief van de ondernemersvereniging Handel en Industrie Surhuisterveen. Het voorbereidingsproces voor de oprichting van het ondernemersfonds is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Achtkarspelen en de Kamer van Koophandel Noord Nederland.