Ingezonden persbericht


UITNODIGING PRE-RELEASECONCERT:

FRANZ VON CHOSSY TRIO presenteert Pendulum

BIMHUIS AMSTERDAM

10 DECEMBER 2009, AANVANG 20:30 UUR

Franz von Chossy (piano), Clemens van der Feen (contrabas), Paul Wiltgen (drums)

De officiële release zal in januari 2010 plaatsvinden, maar nu al kan live kennis gemaakt worden met de nieuwe muziek van pianist Franz von Chossy en zijn album Pendulum op het EtceteraNOW label. In de ook door de Nederlandse musici steeds vaker ontdekte Fattoria studio's in Osnabruck, onstond een prachtig album. De fotografie van het sfeervolle digipack is wederom van de hand van top-fotograaf Merlijn Doomernik. Het album is in het BIMHUIS op 10 december al beschikbaar voor de media en voor concertbezoekers te koop. We hopen U bij het concert te mogen begroeten.

De muziek van Von Chossy bestrijkt een breed muzikaal spectrum, waarin zowel klassieke als moderne elementen, maar altijd met respect voor de jazz-traditie. Binnen zijn gedetailleerde arrangementen, is altijd een sterke melodie, van waaruit alles ontstaat. Toch is er ook ruimte voor de andere musici om te improviseren... Juist deze combinatie maakt de muziek heel organisch en toegankelijk voor de luisteraar, zonder oppervlakkig te worden. Gevoelens wisselen van ingetogen tot spannend. Het is emotionele muziek, die zingt, vertelt, inspireert en beslist beelden oproept.

Volgens velen terecht won Von Chossy de Dutch Jazz Competition met zijn trio in 2006, vanwege zijn 'originele, dynamische en vaak virtuoze (samen-)spel'. Bovendien won hij hier ook de prijs voor "Beste Solist", dankzij zijn 'subtiele, ruimtelijke en persoonlijke spel'. In 2009 Franz von Chossy de 2e prijs in de prestigieuze internationale Montreux Jazz Solo Piano Competition.

Franz heeft opgetreden in heel Europa en de VS, maar ook in Azië (India, Jordanië, Syrië, Libanon, Turkije) en Afrika (Tunesië, Marokko) met zijn eigen trio en ook met andere groepen (Pascal Schumacher Quartet, Balkanopolis, Fidan, Tarhana en het Paul Wiltgen 5tet), waarin hij zeer gewaardeerd wordt om zijn virtuoze samenspel.

Samen met bekroond Nederlands bassist Clemens van der Feen en drummer Paul Wiltgen (Luxemburg) brengt hij een nieuw geluid in zijn trio. Wiltgen, die tourde met jazziconen als Kurt Rosenwinkel brengt de essentiële ritmische subtiliteit. Van der Feen, een van de weinige musici die, zowel in jazz en klassieke muziek, cum laude afstudeerde, won meerdere prijzen, waaronder de Eerste Prijs op het Capbreton Bass Encounter in 1999 (Frankrijk) en de Best New Talent Award in 2001. Hij voegt, met zijn brede muzikale kennis en perfecte buig-techniek, een zeer persoonlijk geluid toe aan het trio.

Franz over zijn nieuwste CD Pendulum: "Muzikale schoonheid kan alleen diepgaand zijn, wanneer de tegenhanger een even belangrijke rol in de muziek speelt. Zonder deze donkere kant kan echte schoonheid naar mijn mening niet bestaan....Ik probeer in mijn muziek een evenwicht te creëren binnen deze tegenstellingen. Mijn moeder inspireerde me met haar beeld van een oneindig lange slinger, die langzaam maar krachtig beweegt tussen helderheid en duisternis, waarbij alle schakeringen daartussenin geraakt worden... De top van de oneindig lange slinger is niet zichtbaar, maar juist daar bevindt zich de oorsprong van kunst."

Franz von Chossy (München, 1979) studeerde Summa Cum Laude af aan het Conservatorium van Amsterdam in 2006. Hij had les aan de Manhattan School of Music, bij onder meer Kenny Barron, Garry Dial, Dave Liebman en Kenny Werner. Daarbij studeerde Franz ook nog filmcompositie bij Edward Green in New York.

Pre-release concert Franz con Chossy Trio: Pendulum

Bimhuis, 12 december 2009, aanvang 20.30 uur. Entree: 15 euro

Online tickets en reserveringen: www.bimhuis.nl

Routebeschrijving: klik hier.

WEBSITE: www.franzvonchossy.com

-----

Boekingen/info/reserveringen concert: MusiQmama, Sabina Vissers: +31(0)614433607, sabina@musiqmama.com