NCRV

DNA Onbekend

Indringende verhalen in DNA Onbekend

Donderdag 10 december
20.30 uur, Nederland 1

In het NCRV-programma DNA Onbekend staan familiegeheimen, en de ontrafeling hiervan, door DNA-onderzoek centraal. Is mijn vader eigenlijk wel mijn echte vader? Zijn mijn broers wel echt mijn familie? Grote twijfels en onbeantwoorde vragen over familiebanden laten diepe sporen na in het leven van de mensen. Want leven in het ongewisse, of het nu gaat om oorlogskinderen, adoptiezaken of het vermoeden voortgekomen te zijn uit overspel, veroorzaakt veel verdriet. Caroline Tensen wil in DNA Onbekend mensen helpen om voor eens en altijd een eind te maken aan een leven vol onduidelijkheden en ontkenningen.

De 42-jarige Cindy is op haar 17e op zoek gegaan naar haar vader. Pas tien jaar later ontmoet ze hem voor het eerst. De relatie komt maar moeizaam op gang. Cindy en haar vader Henk blijven elkaar aantrekken en afstoten en er zijn lange perioden waarin ze elkaar helemaal niet zien. Omdat Cindy twijfels blijft houden over haar afkomst wil zij graag een DNA test laten uitvoeren. Haar vader wijst dit echter van de hand, in zijn ogen is het niet nodig. Tweeënhalf jaar geleden overlijdt Henk aan darmkanker. Hij sterft in haar armen... postuum wil Cindy weten of haar vader wel echt haar vader is. Als Henk inderdaad de vader van Cindy blijkt, dan heeft Cindy ook nog een halfzus: Melanie. Cindy is Melanie in Engeland op het spoor gekomen en twee hebben een bijzondere band gekregen. Of ze echt zussen zijn, moet blijken uit de DNA test.

Verder in deze aflevering het verhaal van Jolanda (46 jaar). De eerste jaren van haar leven heeft Jolanda doorgebracht in een kindertehuis, omdat haar moeder - zo is de verklaring âTBC had. Op de vele fotoâs die Jolanda uit deze periode heeft is haar moeder echter veelvuldig te zien in ogenschijnlijk blakend gezonde toestand. En er is nog iets vreemds met deze fotoâs. Haar vader is nergens op te zien. Toen ook nog uit Jolandaâs geboorteakte bleek dat zij bij geboorte niet door haar vader maar door een non is aangegeven was de twijfel compleet. Jolanda hoopt dat het antwoord op de vraag of haar vader wel of niet haar vader is, ook opheldering brengt over de onduidelijkheid rondom haar eerste levensjaren.