Ingezonden persbericht


De Toekomst van Liefde: Geborgenheid en nostalgie zijn "in". Minder jokvakanties. De "Groene God" rukt op.

"Door meerdere liefdes dit jaar meer spreiding van kerstactiviteiten van Nederlanders"

Kerstmis 2009 wordt in ons land uitbundig gevierd, verwacht trendwatcher Adjiedj Bakas. De nostalgietrend zet door. In de top-10 van Sinterklaascadeaus dit jaar deden klassieke gezelschapsspelen het goed, dat zet door met kerstcadeaus, die nu ook wel uit de kringloopwinkel mogen komen. "Tweedehands is hip, vintage is het nieuwe nieuw," zegt Bakas. In een jaar waarin veel zekerheden verdwenen, zoals de zekerheid van een baan op een krappe arbeidsmarkt en de zekerheid dat je geld veilig was op een Nederlandse bank, zoeken mensen oude en nieuwe zekerheden op. Een van die oude zekerheden is de liefde. Zeker nu 1:4 Nederlanders zichzelf eenzaam noemt.

Van oudsher worden de twee kerstdagen besteed aan familie en vrienden. Voor mensen met een vaste partner is de eerste kerstdag meestal bestemd voor de familie van de een en de tweede kerstdag voor familie van de ander. Wie aan familieverplichtingen wilde ontkomen ging in deze tijd op vakantie of jokte dat hij op vakantie was en had het thuis lekker rustig: de veelbesproken "jokvakantie" die de ANWB al eerder signaleerde. Maar 1:3 vrouwen heeft in ons land een relatie (gehad) met een getrouwde man. In het boek "De Toekomst van de Liefde" dat medio januari 2010 verschijnt, noemt Bakas "het invullen van feestdagen met buitenechtelijke geliefden een van de grootste opgaven voor mensen in de moderne tijd". Hij zegt: "Ik heb voor dit boek honderden mensen geïnterviewd, waaronder velen met een buitenman of buitenvrouw, zoals Surinamers dit fenomeen noemen. Bij allemaal was dit het issue: hoe las ik een paar uurtjes in met de buitenechtelijke partner in de kerstagenda, zonder dat dit thuis opvalt? Alle geïnterviewden vinden dit een van de meest verdrietige kanten van een buitenechtelijke liefde: dat een geliefde met Kerst en straks Oudjaar alleen is, terwijl de ander met zijn of haar gezin feest viert. Met vele stiekem verstuurde lieve sms-jes en extra kerstcadeaus probeert men dit te compenseren. Maar het blijft schrijnen. Want 80% van de buitenechtelijk geliefden blijft toch verwachten en hopen dat hun geliefde het gezin verlaat en voor hem of haar kiest. Maar 2% van de mensen doet dit daadwerkelijk. Het blijft dus schipperen. Extra pijnlijk is het als je bij de buitenvrouw ook kinderen hebt. Met twee gezinnen die niet van elkaars bestaan afweten kerst vieren is de ultieme spagaat voor menig huisvader. En niet alleen Surinamers. Steeds meer autochtone Nederlanders hebben een tweede geliefde naast hun officiële partner. Ik noem dit de Surinamisering van de liefde. "

Nederland kent 1.2 miljoen singles. "Die zijn met kerst vaker op vakantie of organiseren diners of andere evenementen met vrienden," weet Bakas. "Veel buitenvrouwen en buitenmannen kiezen er ook voor om met kerst op vakantie te gaan en zo het feestgedruis te ontlopen. Maar singles hebben het hartstikke gezellig samen. Conform de nieuwe tribalisering organiseren zij in hun eigen stam of tribe feestjes en partijen die erg gezellig zijn." Dit jaar voelen veel oudere singlevrouwen zich gesterkt door Patricia Paay, die als 60-plusser de oudste covergirl van Playboy ever is. En Catherine Keyl die een lans breekt voor de trend van cradlesnatching die Bakas ook in zijn boek beschrijft: "Oudere vrouwen die met een jonge jongen die hun zoon had kunnen zijn een affaire van een uurtje of langer beginnen. En dat gebeurt steeds openlijker." Bakas verwacht dat straks steeds meer vrouwen een jongere minnaar er op na zullen houden. "Dit fenomeen zet door."

Voor veel Nederlanders is de kerst ook een moment voor meer uitgebreide seks. Daarbij komt er steeds vaker een afrodisiacum aan te pas. Viagra bezorgde mannen al veel plezier, dit jaar is er een variant voor vrouwen, afkomstig van een Afrikaanse boomschors. "Voor steeds meer stellen hoort de kerstbeurt er gewoon bij". Mannen gebruiken steeds vaker de techniek van het jelqen om groter geschapen te geraken. Bakas interviewde voor zijn boek menig man die zijn geslachtsdeel zo Afrikaniseerde en daar bijzonder gelukkig mee zei te zijn. In zijn boek legt Bakas gedetailleerd uit hoe het jelqen werkt.

De scheiding tussen homo's en hetero's vervaagt doordat er steeds meer "crossovers" plaatsvinden en de liefde daarmee biseksualiseert. Al 1:4 Nederlanders noemt zich eenzaam, en men zal steeds meer troost zoeken bij huisdier en huisrobot, die voor velen als vervangers van menselijke liefde gaan fungeren. "De nieuwe sekspoppen ogen menselijk, kunnen praten, je kan ze aan- en uitkleden, ze zijn voor seks te gebruiken en ze geven je de hele dag complimenten. Ze spreken je ook niet tegen. Wetenschappers die ik interviewde voorspellen dat deze poppen die al jouw speciale plekjes en wensen kennen, straks betere minnaars zijn dan vrijwel ieder andere man of vrouw. Over 20 jaar krijg je zo'n robot met Kerst cadeau van je vrienden. Of je koopt er een voor jezelf."

Bakas verwacht dat we straks 120 jaar oud worden en dat we in ons leven per levensfase een partner kiezen die daarbij past. "Ik denk dat het huwelijk straks tien jaar geldig is en dan automatisch eindigt. Je kan dan kiezen of je bijtekent of niet." Hij verwacht ook dat de meeste mensen geen of minder kinderen zullen nemen, maar dat een kleinere groep mensen een grotere kinderschare op de wereld zal zetten. "Vrouwen kiezen op basis van teeltkeuze. Ze selecteren een kleine groep mannen die ze geschikt genoeg achten voor het vaderschap. Op die mannen zijn ze bereid te wachten, vandaar de 2e en 3e leg. Andere mannen sluiten ze uit voor het vaderschap. Die krijgen dus geen kinderen." Hij verwacht dat relaties straks vooral eindigen uit verveling en niet vanwege ruzies. "Je ziet nu al dat mensen scheiden van een partner, dan een nieuwe partner kiezen die fysiek sterk lijkt op de vorige, en dat ze met de nieuwe partner precies dezelfde kerstevenementen en vakanties gaan beleven. Met ook dezelfde hotels."

Bakas ziet ook een einde van de trend van "marrying down" waarbij vroeger een arts een verpleegster trouwde en een piloot een stewardess. Nu trouwt de ene MBA de andere, wat goed is voor beider loopbanen. "Sleeping your way up" is daarmee sterk verminderd en ook die trend van een verscherpte klassensamenleving waarbij men partners van de eigen soort kiest, zet door. Bakas verwacht minder gemengde huwelijken nu de multiculturele spanningen in de samenleving toenemen. "Terwijl gemengde liefde het beste integratierecept is, kiezen autochtonen en allochtonen steeds vaker partners binnen de eigen groep, een nieuwe verzuiling dus."

Adjiedj Bakas werd deze maand door de branchevereniging van marketeers, het NIMA, uitgeroepen tot de meest invloedrijke trendwatcher onder marketeers. Hij werd eerder verkozen tot trendwatcher van het jaar 2009. Zijn huidige boek "Beyond the Crisis" is nu een Nr 1 Bestseller in de wereldwijde webwinkel Amazon.com. Deze maand is dit boek de studententip van boekhandelsketen Selexyz, marktleider op de studentenmarkt.


---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht