Ingezonden persbericht


Geweldig kerstkado voor eenden en ganzen:

Hotels en restaurants halen massaal foie gras van menukaart

Ook 3 van de 4 restaurants uit Tros Radar doen mee

Amsterdam; 10 december 2009; Een groot aantal restaurants en hotels halen eenden- en ganzenlever (foie gras) van de menukaart. Het gaat ondermeer om NH Hoteles (34 stuks, waaronder Krasnapolsky en Vermeer), Marriott Hotels, WestCord Hotels, Van der Valk hotels en restaurants, Sheraton (eerder toegezegd), Pulitzer, de Proeverij 274 (eerder in Radar) en vele anderen. Ze hebben aan Wakker Dier toegezegd de dieronvriendelijke foie gras niet meer te serveren vanwege het dierenleed. Afgelopen maandag werd in Tros Radar aan de kaak gesteld dat 'diervriendelijke' foie gras helemaal niet zo diervriendelijk is: deze komt 'gewoon' van gedwangvoederde, soms zelfs kreupele, zieke eenden of ganzen. Veel hotel- en restaurantketens willen hun verantwoordelijkheid nemen nu blijkt dat de informatie van hun leveranciers vaak niet klopt. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier: "Een geweldig kerstkado voor alle ganzen en eenden. En ook een sterk signaal aan de Franse foie gras industrie, dat er echt iets moet veranderen. Als grote namen als Krasnapolsky, Sheraton en Marriott zo'n stap zetten dan heeft dat een enorme uitstraling."

Zie ook:

Het persbericht afgelopen maandag: http://www.wakkerdier.nl/persbericht/506/%27Diervriendelijke%27_foie_gras_ontmaskerd/

De uitzending van Tros Radar: http://www.trosradar.nl/?id=uitzending&no_cache=1&tx_broadcast(item_id)=1467

Beelden van zogenaamd diervriendelijke foie gras: www.wakkerdier.nl

Wakker Dier voert sinds enkele jaren campagne tegen foie gras. Met succes want vele winkel- en horecabedrijven laten foie gras links liggen: Bijenkorf, Makro, Lucas Klamer, het restaurant van de Tweede Kamer, Le Cirque van Joop van den Ende en sterkok Kranenborg, Rabobank, PGGM, KLM, Carlton, Mövenpick, Bilderberg en vele andere restaurants. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken. De meeste mensen kennen ondertussen het dierenleed achter de foie gras en kiezen voor gerechten zonder dit product of mijden zelfs restaurants die het serveren.

Wetenschappers van de Europese Commissie concluderen dat de productie van foie gras gepaard gaat met veel dierenleed. Zij constateren verwondingen aan de slokdarm aan het begin van de dwangvoederperiode, als de ganzen en eenden nog een kokhalsreflex hebben. De dieren worden zo vet dat sommige aan het eind amper nog kunnen lopen. Door de afgedwongen vervetting gaat de lever disfunctioneren. Er ontstaan vaak spijsverteringsziektes, 'wet neck' (abnormale vetuitscheiding) en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. In de slachterij blijkt dat 30 tot 70% van de dieren botbreuken en kneuzingen heeft. 40 tot 70% van de dieren heeft verwondingen aan de keel en nek vanwege de buisvoedering. Tijdens de dwangvoedering stijgt de sterfte met een factor 10-20.

In veel landen, waaronder Nederland, is de productie van foie gras verboden. In Frankrijk, waar 80% van de wereldwijde productie plaatsvindt, is het product juist in 2006 wettelijk aangewezen als cultureel erfgoed, waarbij de dwangvoedering als voederwijze zelfs wordt verplicht(i).

Einde persbericht