NOVA

10-12-2009

Verzet tegen afmaken gezonde geiten
De Tweede Kamer bespreekt vandaag de voorstellen van de ministers Klink en Verburg om op grote schaal geiten en schapen te ruimen om daarmee verdere verspreiding van de Q-koortsbacterie te voorkomen.

De boeren vinden het principieel onjuist om ook gezonde dieren af te maken en daarom vindt de LTO, de belangenorganisatie van boeren, dat de Tweede Kamer moet voorkomen dat geiten en schapen die niet besmet zijn met de Q-koortsbacterie toch worden afgemaakt.

NOVA bezoekt een besmette geitenhouderij en peilt daar de stemming. Ook gaat NOVA terug naar boer Melis in het Brabantse Venhorst. Twaalf jaar geleden werd zijn bedrijf getroffen door de varkenspest en werden zijn varkens geruimd.

In de studio reageert Ludo Hellebrekers, voorzitter van de beroepsvereniging van dierenartsen.

'Marine-inzet tegen piraterij niet effectief'
De marine-inzet in de Golf van Aden is niet effectief en zal nooit leiden tot afname van de piraterij. Dat zegt Abdoellai Jama, minister van Binnenlandse Zaken in Puntland, de Somalische regio waar de meeste piraten vandaan komen. Volgens Jama doet het Westen er beter aan de politie en kustwacht in Puntland te trainen en er rechtbanken en gevangenissen te bouwen. In NOVA een gesprek met Jama.

Nieuw: hoofdredactioneel commentaar
De top in Kopenhagen is overbodig, zeggen de klimaatsceptici. De aarde warmt al tien jaar lang niet meer op

Presentatie: Clairy Polak en Ferry Mingelen

(Onderwerpen onder voorbehoud)