Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 10 december 2009

Kerstevenement in winkelgebied Mercatorplein

Zaterdag 19 december van 12 tot 17 uur komt de Kerstman langs in De Baarsjes. Hij komt op z'n arrenslee, en biedt het winkelend publiek de hele middag gratis ritjes aan. Op de hoek van het Mercatorplein en de Jan Evertsenstraat is er gratis warme chocolademelk. De muziek wordt verzorgd door maar liefst twee orkesten: 't Kerstmannenorkest en 't Kerstmannen Fietsharmonisch Orkest, dat vanaf een zespersoons tandem speelt. Verder zijn er optredens van de galopperende Kerstman en de racende Kerstman, en vertoont Magic Santa zijn goocheltrucs. Zou hij die rondwandelende sneeuwpoppen tevoorschijn hebben getoverd?

Meer informatie: Alain Klein, 06 - 2470 2526, info@groengras.org, www.GroenGras.org

Creatieve Kerstmarkt

De Christmas Craftymarkt op het Jan Maijenplein (zaterdag 19 en zondag 20 december van 14 - 21 uur) staat niet alleen in het teken van kopen. Inspiratie opdoen en D.I.Y. ('doe-het-zelven') zijn net zo belangrijk. Ontwerpers en andere geweldige makers motiveren je om thuis zelf ook aan de slag te gaan. Een speciaal 'Get crafty!' boekje wordt gratis verspreid, ter inspiratie voor lange avonden vol huisvlijt.

Natuurlijk blijft de Christmas Craftymarkt ook gewoon de kerstmarkt waar je de beste en origineelste kerstcadeaus koopt, waar je lekkere gloeiwijntjes drinkt en leuke mensen ontmoet. De kinderen laat je tijdens het shoppen achter bij de KinderKliederKraam. Daar kunnen zij de versieringen voor de grote buurtboom knutselen of een mooie kerstbal maken voor de boom thuis. Leuker kan je de kerst niet beginnen!! Meer info op www.craftymarkt.nl.

MuziekTalentExpress van start

Aslan Muziekcentrum start na de kerstvakantie met de MuziekTalentExpress op de basisscholen Rosa Boekdrukker, Corantijn en de Roos. Met dit project krijgen leerlingen op basisscholen een jaar lang wekelijks muziekles, met de nadruk op muzikale ontwikkeling, taalontwikkeling en talentontwikkeling. Hierbij krijgen ze hulp van de Naschoolse Talentband. Inge Phoes, zakelijk leider van Aslan: "Het mooie is dat we met de MuziekTalentExpress zoveel kinderen voor langere periode met muziek aan de slag krijgen. Muziek is een prachtige manier om talent te ontwikkelen, op elk niveau. Maar muziek is ook een taal die iedereen spreekt."

Meer informatie: Roos Blenckers, 616 1539, en www.aslanmuziek.nl

Baarsjes krijgt opsteker van Westerweelschool

Bij de jaarlijkse Sinterklaaslunch op de Joop Westerweel ontving stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex 'De Opsteker'. De Opsteker is een prijs bedoeld om waardering uit te spreken over geleverde prestaties, of om iemand in het zonnetje te zetten. De directie van de Joop Westerweelschool beplaat wie de prijs ontvangt. Hij wordt alleen uitgereikt als de jury unaniem is in zijn oordeel. De prijs heeft de vorm van een paraplu.

Stadsdeelvoorzitter Lambriex kreeg De Opsteker omdat hij veel voor het basisonderwijs in De Baarsjes heeft gedaan. In voorgaande jaren is De Opsteker uitgereikt aan: Co Adriaanse (voormalig vakleerkracht), Ahmed Aboutaleb (oud-wethouder onderwijs), Bert en Ernie (30 jaar Sesamstraat), Job Cohen (burgemeester).

Dick Haanraadts, directeur van de Joop Westerweel: "Godfried heeft De Opsteker verdiend omdat hij zich altijd in bijzondere mate heeft ingezet voor het onderwijs. Bijvoorbeeld door het mogelijk maken van de gratis voorschool, investeren in vakonderwijs en de invoering van Kansen voor Kinderen. We hopen van harte dat de inspanningen van De Baarsjes voor het onderwijs een vervolg krijgen in het nieuw te vormen stadsdeel West."

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471

Rooster spreekuur DB in BuurtEntree

Bewoners en ondernemers kunnen wekelijks bij een lid van het dagelijks bestuur van De Baarsjes langs om vragen te stellen, ideeën te spuien of zaken te melden. Het wekelijkse spreekuur wordt gehouden in de BuurtEntree op het Mercatorplein 33-35, iedere dinsdag van 17.30 tot 19.00 uur. Het rooster voor de komende twee weken:

15 december: Coos Hoebe

22 december: Godfried Lambriex

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Nieuw reglement subsidieverstrekking

Vanaf 1 januari 2010 geldt een nieuw reglement voor het geven van subsidie aan bewonersinitiatieven en vrijwilligersorganisaties. Doel van het nieuwe reglement is om zonder al te veel regels subsidie te kunnen aanvragen. Zo worden bijvoorbeeld aanvragen tot ¤ 500,- direct toegekend. Bewoners vormen zelf een regiegroep waar bewonersinitiatieven kunnen worden ingediend voor grotere projecten.

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Fenna Luiting, 06 - 2127 5673

Heropening Café Marco Polo

De sluiting van Café Marco Polo is eind november opgeheven. Het café was sinds augustus gesloten nadat er een schietincident had plaatsgevonden. In de tussentijd heeft het café voor cameratoezicht en nieuwe huisregels gezorgd.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471

De Chemokar komt naar De Baarsjes

Op zaterdag 19 december komt de chemokar in De Baarsjes. Bij de chemokar kunt u klein chemisch afval en kleine elektrische apparaten inleveren. Op zaterdag 19 december staat de chemokar op de volgende halteplaatsen:

Surinameplein, bij de bloemenstal 10.00 - 10.30 uur

Postjesweg 67 - 69 bij Albert Heijn 10.40 - 11.20 uur

Mercatorplein 6 - 8 bij Dirk van de Broek 11.30 - 12.10 uur

Jan van Galenstraat 93 - 95 bij Albert Heijn 12.20 - 13.00 uur

Als de chemokar niet op de aangegeven plek kan staan parkeert hij zo dicht mogelijk in de buurt van de aangegeven halteplaats.

Openingstijden Burgerzaken rond de feestdagen

Op vrijdag 25 december (1e kerstdag) en op vrijdag 1 januari (nieuwjaarsdag) is het stadsdeelkantoor gesloten. Op donderdag 24 en donderdag 31 december heeft Burgerzaken geen avondopenstelling. De balies Burgerzaken, Parkeren en Vergunningen sluiten die dagen om 16.00 uur. U kunt wel 24 uur per dag gebruik maken van het digitale loket. Kijk op www.baarsjes.amsterdam.nl/loket

Kerstspeurtocht

Op woensdag 16 december vindt weer een kerstspeurtocht plaats. Deze spannende speurtocht is bedoeld voor kinderen van groep 1 t/m 6 van de basisschool. Onderweg maken ze kennis met Jozef en Maria. Voor kleuters is er een kortere route. Na afloop van de tocht is er voor iedereen wat lekkers te eten en te drinken. De kinderen krijgen ook nog een cadeautje mee.

Startpunt is Centrum Westerwijk aan de Admiraal De Ruijterweg 150, aanvang 17.00 uur. Zaal open om 16.45 uur. Meedoen is gratis.

Iedereen is van harte welkom! Wel vooraf aanmelden via 06 - 1917 9800 (voor meer info en opgave) of 770 7290 (antwoordapparaat inspreken).

Afvalpunten uur eerder dicht

De 6 Afvalpunten in Amsterdam sluiten i.v.m. de feestdagen op donderdag 24 december en donderdag 31 december om 16.00 uur in plaats van 17.00 uur.

Gratis spaarlamp bij Afvalpunt

Als je klus eenmaal geklaard is blijft er vaak nogal wat rotzooi over. Dan is het wel zo makkelijk als je daar meteen vanaf kunt! Dat kan bij het Afvalpunt bij u in de buurt. Van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Het kost helemaal niets, maar het levert wel wat op: een schone stad en een beter milieu. Bijna alles wat u brengt wordt hergebruikt. En tijdelijk krijgt u een spaarlamp cadeau! (Denk erom: op = op!). Neemt u meteen uw oude spaarlampen mee?

U bent van harte welkom van maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Kijk op www.afval.amsterdam.nl voor het Afvalpunt bij u in de buurt.

Persberichten

Amsterdam, 8 december 2009

Wintergeveltuindag in de Mercatorbuurt

Een groep studenten van de Hogeschool van Amsterdam, vergroent de Vespuccistraat en de Cabralstraat. De studenten van de afstudeerrichting Stedelijke Vernieuwing gaan aan de slag in opdracht van stadsdeel De Baarsjes en woningcorporatie Stadgenoot. Op zaterdag 12 december organiseren ze de Wintergeveltuindag.

De studenten knappen met de bewoners een aantal bestaande geveltuinen op. In de middag staat er een kraam waar bewoners planten uit kunnen kiezen voor hun geveltuin. Onder het genot van een kopje koffie kunnen ze dan hun ideeën voor geveltuinen, binnentuinen, daktuinen, kenbaar maken.

In het voorjaar van 2010 gaat het project verder. Er komen dan nog eens 30 geveltuinen bij. Uiteraard wordt de hulp van bewoners bij het project zeer gewaardeerd. Het doel is dat bewoners hun eigen tuintjes gaan onderhouden.

Om 13:30 plant Coos Hoebe, wethouder Groen, de eerste plantjes. De kraam staat 12 december de hele middag in de Vespuccistraat hoek Cabralstraat. Bewoners van de Cabralstraat en de Vespuccistraat kunnen met een brief die ze deze week ontvingen een mooie kamerplant ophalen bij de kraam.

Voor de redactie:

Ruud Sjoerdsma, Stadsdeel De Baarsjes, 06 171 444 71, r.sjoerdsma@baarsjes.amsterdam.nl

Amsterdam, 7 december 2009

Coffeeshop tijdelijk dicht

Op last van burgemeester Cohen moet coffeeshop The Dream vanaf vandaag een week dicht. De zaak heeft de coffeeshopregels overtreden. Stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex staat achter het besluit van Cohen: 'Het is klip en klaar: als een coffeeshop zich niet aan de spelregels houdt, nemen we maatregelen.'

Coffeeshops worden expliciet gedoogd. Zij moeten zich daarbij houden aan de AHOJG-richtlijnen. Dat betekent: geen reclame (Affichering), geen Harddrugs, geen Overlast, geen Jeugdigen in de zaak (

Strikt handhaven

Het Horeca Interventie Team (HIT) en het wijkteam van politie voeren de controle op coffeeshops uit. Zij controleren of coffeeshops aan de AHOJG-richtlijnen voldoen. Is dat niet het geval dan treedt een stappenplan in werking. Op de eerste overtreding volgt een officiële waarschuwing. Na een tweede overtreding wordt de exploitatievergunning een week ingetrokken. Bij de derde overtreding wordt de vergunning voor twee weken ingetrokken. Bij de vierde overtreding volgt sluiting en mag er geen andere coffeeshop voor in de plaats komen. Het is de burgemeester die uiteindelijk een coffeeshop kan sluiten op basis van de Opiumwet en de APV. Tegelijkertijd kan het Openbaar Ministerie op basis van het proces-verbaal van de politie overgaan tot vervolging.

Lambriex: 'We handhaven strikt in De Baarsjes. Oók op overlast. Daarom is het belangrijk dat bewoners overlast melden bij stadsdeel of politie. Als we een coffeeshop op basis van overlast willen aanpakken, moeten we een goed dossier opbouwen. Daar hebben we de bewoners bij nodig.'

Overlast melden?

Bel de politie 0900 - 8844, of anoniem: 0800 - 7000.

Voor de redactie:

Ruud Sjoerdsma, Stadsdeel De Baarsjes, 06 171 444 71, r.sjoerdsma@baarsjes.amsterdam.nl

Amsterdam, 4 december 2009

BuurtVeiligheidsTeam pakt aan

Deze zomer hebben bewoners van de Chassébuurt aangegeven wat hun grootste ergernis op straat is. Om de top 3 van die ergernissen aan te pakken is het BuurtVeiligheidsTeam een aantal projecten gestart om ze op te lossen.

Top 3

Buurtbewoners hebben aangegeven waar zij zich in hun buurt aan storen. Hieruit volgde een Top 3:


1. Afval in de buurt


2. De verkeersveiligheid


3. Overlast jeugd in de openbare ruimte.

Voor deze drie buurtproblemen is het BuurtVeiligheidsTeam (BVT) een aantal acties gestart. Hieronder de resultaten.


1. Afval

Het BVT heeft 189 fietswrakken gestickerd, inmiddels hebben ze er 57 verwijderd. Van tientallen fout geplaatste vuilniszakken is gezocht naar de identiteit van de eigenaar. Een tiental overtreders hebben een boete gekregen. Het BVT spuit op een groot aantal plekken de straat schoon. Op 60 plekken in de buurt is graffiti verwijderd. De Chassébuurt is nu bijna graffiti-vrij is. Het BVT handelt nieuwe meldingen direct af.


2. Verkeersveiligheid

Het BVT houdt extra verkeerscontroles gericht op overtreders die de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Het gaat onder meer om rijden in verboden richting, rijden zonder verlichting, rijden over het voetpad. En bromfiets- en scootercontroles, o.a. op snelheid.


3. Hangjongeren

Het BVT spreekt hangjongeren aan, o.a. op hangen in portieken en het veroorzaken van geluidsoverlast. In samenwerking met politie en basisscholen spreekt het BVT gezinnen van lastige jongeren aan. Het BVT heeft inmiddels op drie scholen voorlichting gegeven over het gebruik van vuurwerk. Daarbij waarschuwen ze jongeren voor de straffen bij het voortijdig aansteken van vuurwerk.

Blijven melden

Bewoners kunnen vragen en klachten blijven melden, bijvoorbeeld over nieuwe graffiti. Melden kan bij de Mercatorpost: mercatorpost@baarsjes.amsterdam.nl, op het Mercatorplein 49 of via 020-5891979 tussen 10.00 en 16.00.

Voor de redactie:

Ruud Sjoerdsma, Stadsdeel De Baarsjes, 06 171 444 71, r.sjoerdsma@baarsjes.amsterdam.nl

Amsterdam, 10 december 2009

Uitbraak buikgriep op basisschool de Meidoorn

Sinds dinsdag 8 december 2009 is op de openbare basisschool de Meidoorn in het stadsdeel De Baarsjes een groot aantal kinderen en leerkrachten ziek geworden. De meeste zieken hebben verschijnselen van braken en diarree, bij een enkeling is sprake van lichte verhoging.

Het vermoeden is dat het een virusinfectie betreft, de zogenaamde buikgriep. De GGD is nog aan het uitzoeken om welk virus het precies gaat. Het gaat niet om een gevaarlijke ziekte, meestal is de buikgriep na 1 a 2 dagen weer verdwenen. Op dit moment zijn ongeveer 75 kinderen en 9 leerkrachten besmet.

Vanwege het grote aantal zieken, met name ook onder de leraren, heeft de directie van de school, om organisatorische redenen, besloten om vandaag, donderdag 9 december en morgen de school te sluiten.

De directie van de school heeft samen met de GGD een informatiebrief opgesteld voor de ouders met informatie over de symptomen en advies over hoe besmetting te voorkomen is.

Nadrukkelijk wordt de ziekte niet veroorzaakt door hygiënische omstandigheden op school. Op advies van de GGD worden wel een aantal maatregelen getroffen op de school om verdere verspreiding te voorkomen. Zo wordt de school op donderdag en vrijdag op aanwijzing van de GGD extra schoongemaakt.

Naar verwachting zal de school op maandag weer haar deuren openen.


---

Nadere Informatie:

Amsterdam West Binnen de Ring,

Stichting voor openbaar primair onderwijs

De heer René Peeters, Algemeen Directeur

Postbus 59601

1040 LC Amsterdam

Baarsjesweg 224

1058 AA Amsterdam

r.peeters@awbr.nl

020-5150440


---

Agenda

Portret- en modeltekenen in De Stoker
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=17278&popup=always)

10 oktober 2009 tot 12 december 2009

Expositie Human Nature van Annemiek de Jager
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=18702&popup=always)

12 november 2009 tot 13 januari 2010

Teken- en schilderlessen
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=18898&popup=always)

26 november 2009 tot 17 december 2009

Fado avond
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=18905&popup=always)

10 december 2009 - aanvang 19:00

kerst verhaal
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=19011&popup=always)

16 december 2009

Met vriendelijke groet,

Trees van der Zee
Afdeling Communicatie stadsdeel De Baarsjes
Redactie website en intranet
Tel: 020 - 5892 593

Mobiel: 0626 052 531

Bezoekadres: Baarsjesweg 224, 1058 AA
Postadres: Postbus 9410, 1006 AK Amsterdam
Fax 020 616 81 46
t.van.der.zee@baarsjes.amsterdam.nl
www.baarsjes.amsterdam.nl

Met vriendelijke groet,

Trees van der Zee
Afdeling Communicatie stadsdeel De Baarsjes
Redactie website en intranet
Tel: 020 - 5892 593

Mobiel: 0626 052 531

Bezoekadres: Baarsjesweg 224, 1058 AA
Postadres: Postbus 9410, 1006 AK Amsterdam
Fax 020 616 81 46
t.van.der.zee@baarsjes.amsterdam.nl
www.baarsjes.amsterdam.nl