Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 december 2009

Vragen van de leden Wolbert en Timmer (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over huisartsenzorg voor kwetsbare ouderen


1. Kent u het bericht dat huisartsen bezorgd zijn over de kwaliteit van huisartsenzorg voor ouderen?{1}


2. Deelt u de mening dat door de vergrijzing de zorgvraag van ouderen zal toenemen en complexer zal worden waardoor huisartsen gedegen kennis in huis moeten hebben om verantwoorde zorg te kunnen bieden aan kwetsbare ouderen? Zo ja, wat gaat u doen om deze expertise bij huisartsen te vergroten?


3. Kunt u aangeven bij hoeveel huisartsenpraktijken initiatieven worden ontplooid om de zorg aan kwetsbare ouderen te verbeteren waarbij bijvoorbeeld praktijkverpleegkundigen of praktijkondersteuners worden ingezet om deze kennis te verbreden?


4. Hoeveel van de aangevraagde projecten bij ZonMw worden in het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg ingezet op het terrein van verbetering van toerusten van huisartsenpraktijken op het gebied van geriatrie? Worden er ook best practices verspreid?


5. Hoe verhoudt de peiling van het NHG zich tot onderzoeken uitgevoerd door het Trimbos Instituut ( Monitor Geestelijke gezondheidszorg Ouderen)? Komen de resultaten overeen?


6. In antwoord op eerder ingediende Kamervragen van het lid Wolbert (Aanhangsel van de Handelingen 2006-2007 nr. 1530) onderschrijft u de noodzakelijkheid van duidelijk zicht op zowel het kwantitatief zorggebruik als de kwaliteit en effectiviteit van zorg aan ouderen. Kunt u aangeven of u dat zicht inmiddels hebt verworven en of u daarbij gebruik gemaakt hebt van gegevens van de CMR peilstations?

{1} Parool- Huisartsen bezorgd over zorg ouderen - 8 december 2009