Ingezonden persbericht


ZOOGDIERVERENIGING GEEFT EGELVRIENDELIJKE TIPS AAN BEDRIJVEN

Bedrijfsterrein en kantoortuin als egelbiotoop

De Zoogdiervereniging geeft tips om van kantoortuinen en bedrijfsterreinen egelvriendelijke toevluchtsoorden te maken.

Er verdwijnen steeds meer voor egels geschikte leefgebieden. Dat zijn de kleinschalige cultuurlandschappen die we vroeger veel hadden, maar die door de schaalvergroting in de landbouw steeds zeldzamer zijn geworden. Maar ook de nog groene dorpen en steden met veel tuinen en parken vormen een goed egelbiotoop.

Helaas zijn veel van die tuinen niet echt egelvriendelijk. Zo moeten tuinen niet hermetisch afgesloten worden door schuttingen, zijn heggen essentieel en ondergroei voor beschutting, een overwinteringsplaats, een vijvertje zonder steile randen (zodat de egels er weer uit kunnen) en natuurlijk is van groot belang dat niet alles van steen en beton is.

Door het groen in steden en dorpen egelvriendelijk te maken wordt het voor de egel geschikte biotoop weer vergroot. Naast particulieren kunnen ook bedrijven, instellingen en overheden een steentje bijdragen door hun terreinen egelvriendelijk in te richten en te beheren. Om bedrijven, overheden en instellingen op weg te helpen, heeft de Zoogdiervereniging een speciale folder gemaakt: 'Egels op uw terrein'.

De folder is voor berdrijven, instellingen en overheden op te vragen (zolang de voorraad strekt) bij de Zoogdiervereniging. Stuur een mail naar jaarvandeegel@zoogdiervereniging.nl.

Deze folder met onder andere een handige checklist is ook als PDF te downloaden op www.jaarvandeegel.nl.

Jaar van de Egel
De onderzoekscampagne Jaar van de Egel is een initiatief van de Zoogdiervereniging en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van LNV en het Prins Bernhard Cultuurfonds. De resultaten worden op 28 december bekend gemaakt. Nu wordt er nog druk gewerkt aan de verwerking en analyse van de data.

Noot voor de redactie (