Ingezonden persbericht


Persbericht

10 december 2009

herstel palingstand ONDER DRUK DOOR SUPERMARKTEN

Rijswijk, Het uitvoeren van een herstelplan om de zorgwekkende palingstand te verbeteren is in belangrijke mate afhankelijk van de palingsector zelf. Daarom betreurt de sector het ernstig dat supermarkten hun palingproduct uit de schappen haalt en hen daarmee de financiële mogelijkheden ontneemt om mee te werken aan het herstel van de palingstand.

Een aantal supermarkten kondigde de afgelopen weken beurtelings aan de paling uit hun schappen te halen. Met deze maatregel meent men bij te dragen aan het herstellen van de zorgwekkende situatie rondom de paling, maar betreft volgens de sector een schijnoplossing.

Door geen paling meer te kunnen verkopen, ontneemt dit de ondernemers uit de palingsector alle financiële mogelijkheden om bij te dragen aan het herstel van de aalstand. "Het nationaal aalbeheerplan, dat met zorg door de sector in overleg met het ministerie van LNV is opgesteld, is onlangs goedgekeurd door de Europese Commissie. In dit plan is juist de inzet van de ondernemers uit de sector - zowel vissers, kwekers als handelaren - een vereiste voor het welslagen van de beoogde herstelmaatregelen. Door het stoppen van de verkoop van paling via de supermarkten worden eerst de ondernemers bedreigd in hun voortbestaan, maar als deze er niet meer zijn, kunnen zij zich vervolgens niet meer inzetten voor het voortbestaan van de paling", aldus de heer Odink, voorzitter van het Productschap Vis.

De palingsector ziet juist een belangrijke actieve rol weggelegd voor de consumenten. Met de opbrengst van de palingverkoop kan worden geïnvesteerd in het aalherstel, zoals het uitzetten en verplaatsen van aal om zich weer te kunnen gaan voortplanten. De financiële bijdrage vanuit de nationale en Europese overheid is zo beperkt en niet structureel, dat de markt - het gaat hierbij om alle schakels in de palingketen alsook de consument - hard nodig is om dit doel te bereiken.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Noot redactie:(