Gemeente Haarlem


10 december 2009


Zeldzame paddenstoel voor het eerst in Nederland aangetroffen
Holwaya mucida ontdekt in de Haarlemmerhout

In de Haarlemmerhout is een unieke paddenstoelensoort voor Nederland gevonden! Holwaya mucida staat op oude, rotte stammen van een linde in het monumentale Haarlemse stadsbos. Spectaculair, want de potentiële groeiplaatsen zijn in Europa zeer schaars.

Het bosklimaat van de Haarlemmerhout is vochtig en koel en daarmee een prima groeiplek voor deze paddenstoel. Fred van Klaveren, beheerder van de Haarlemmerhout, ontdekte Holwaya mucida: 'Ik hield een 150 jaar oude lindenstam al een tijdje in de gaten omdat daar bijzondere paddenstoelen op groeiden. Maar deze had ik niet eerder gezien. Na onderzoek door de Nederlandse Mycologische Vereniging bleek het om een unieke soort voor Nederland te gaan.

Ook in Europa zeldzaam
Holwaya mucida is een zogenoemde ascomyceet. Deze paddenstoel heeft niet de gebruikelijke plaatjes onder de hoed, maar ingegroeide zakjes (asci) met sporen. De steeltjes met de witte knopjes is het imperfecte (onvruchtbare) deel en de bekertjes het perfecte deel (met sporen) van de paddenstoel. De groeiplaats op oud, rot lindenhout is karakteristiek. De zeer zeldzame zwam werd voor het eerst beschreven in Canada in 1971. In Europa is Holwaya mucida alleen bekend in oude, beschermde bossen in Zweden, Polen en Tsjechië.