Ingezonden persbericht


donderdag 10 december 2009

Nieuwe publicatie
Lokale en regionale inbedding van veiligheidshuizen

De ambitie van de minister van justitie, dr. E.M.H. Hirsch Ballin, is om in 2009 een landelijk dekkende structuur van veiligheidshuizen te hebben ingevoerd. De veiligheidshuizen moeten een effectieve bijdrage leveren aan veiligheid en leefbaarheid in buurten en wijken. In een veiligheidshuis werken politie, OM, gemeentelijke diensten en jeugd- en zorginstellingen fysiek samen aan een integrale, probleemgerichte aanpak van de sociale onveiligheid. Preventie, repressie en nazorg worden zo in ketenverband aan elkaar verbonden.

Op initiatief van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) is een onderzoek uitgevoerd naar de lokale inbedding van het Veiligheidshuis Midden-Limburg. Dit Veiligheidshuis is nog relatief jong en bevindt zich als het ware in de pioniersfase.

In de bundel 'Lokale en regionale inbedding van veiligheidshuizen' doen Henk Hulsen en Hans Moors van het Expertisecentrum Veiligheid van de Avans Hogeschool in Den Bosch verslag van het onderzoek. De titel van hun verslag 'Over eigen grenzen heen', dat overigens integraal is opgenomen, markeert een belangrijke bevinding uit het onderzoek. Om succesvol samen te kunnen werken is sturing op samenwerking noodzakelijk. Een voorwaarde daarvoor is dat organisaties bereid zijn in de eigen keuken te laten kijken, maar juist ook bij een ander in de keuken willen kijken.

In deze bundel staat ook het verslag van de conferentie die naar aanleiding van het verschijnen van het onderzoek op 4 juni 2009 in de Paterskerk te Weert plaatsvond. Op de resultaten van het onderzoek reflecteren Jacques Niederer, burgemeester van Weert, Michael van den Honert, directeur Rechtsbestel van het ministerie van Justitie, Rieke Samson, procureur-generaal, Jos Wauben, programmamanager Veiligheidshuisontwikkeling Limburg, Jacqueline Ketelaar, regiomanager Limburg van Reclassering Nederland en Bryan Rookhuijzen, korpschef van de regiopolitie Limburg-Noord. Het onderzoeksrapport en het conferentieverslag geven nieuwe en verrassende inzichten, die van belang zijn voor hen die worstelen met de taakopdracht, vormgeving en financiering bij de (door)start van een veiligheidshuis.

Deze uitgave kan bij het bureau van de SMVP of via onze website www.smvp.nl worden besteld. De kosten bedragen ¤ 16,95 (exclusief verzendkosten en 6% BTW).

Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie
Postbus 239
3300 AE Dordrecht




Ingezonden persbericht