Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 339 JA
Datum: 10 december 2009

.

Friese watersport nu ook in Nederland-promotie

In de toeristische promotieacties van Nederland in het buitenland wordt voortaan ook de watersport meegenomen. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken heeft dit gistermiddag toegezegd aan de Tweede Kamer. Het is voor het eerst dat de watersport in de nationale promotie wordt opgenomen. Onder leiding van de provincie Fryslân is samen met andere provincies lang gelobbyed om het zover te krijgen. Gedeputeerde Jannewietske de Vries was erbij toen de beslissing viel: "De Tweede Kamer vindt de watersport ook van nationaal belang. De toeristische uitvoeringsorganisatie van het Rijk, het NRIT, zal voortaan expliciet aandacht aan de watersport besteden. Dat is een 'boppeslach" voor onze ondernemers, inwoners en toekomstige nieuwe gasten. Hiermee krijgt de watersport de plek die ze verdient."

In 2008 telde Fryslân meer dan 11,4 miljoen overnachtingen. Als vrijwel enige provincie was er daarbij sprake van een toename (+1,3%). Op grond van voorlopige cijfers van het CBS kan Fryslân ook dit jaar rekenen op groei: +14,7% in de maanden januari tot en met augustus 2009; het landelijke groeicijfer is 0,2.

Toerisme levert Fryslân 11% (32.100 banen) van de totale werkgelegenheid; een kwart daarvan komt van de watersport. Toeristen geven jaarlijks zo'n 900 miljoen euro in Fryslân uit.