GroenLinks

10 december 2009

Groot-Brittanië voert een speciale belasting in op bonussen voor bankiers. De Fransen en Duitsers willen de Britten volgen. GroenLinks vindt dat Nederland niet achter kan blijven.

GroenLinks wil een bonusbelasting voor bankiers. Woordvoerder Kees Vendrik: Als zelfs Engeland een bonusbelasting invoert, dan kan minister Bos niet achterblijven. Er worden in de bankensector nog steeds riante bonussen uitgedeeld, terwijl die mede verantwoordelijk zijn voor de financieel-economische crisis. Het kabinet heeft het beloningsbeleid tot nu toe overgelaten aan de sector zelf. Vendrik: De code banken is onvoldoende en biedt tal van ontsnappingsmogelijkheden. Dit is het moment om door te pakken. Vendrik heeft premier Balkenende en minister van Financiën Bos middels schriftelijke vragen opgeroepen het Britse voorbeeld te volgen.

Schriftelijke vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister-president en de minister van Financien aangaande een bonusbelasting.


1) Bent u bekend met het artikel op de website van NRC Balkenende: bonusbelasting interessant idee?


2) Deelt u de mening van Sarkozy en Brown dat belastingbetalers bij een crisis niet zouden moeten betalen voor de risicos die banken hebben genomen?


3) Bent u eventueel bereid om in navolging van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk een dergelijke belasting op bonussen vanaf een bepaald bedrag in te voeren?


4) Zou u evenals de GroenLinks fractie een dergelijke belasting dan ook zo snel mogelijk, eventueel in eerste instantie tijdelijk zoals in het Verenigd Koninkrijk, willen invoeren?


5) Bent u bereid bij een dergelijke belasting geen aftrekposten, zoals hypotheekrenteaftrek, toe te staan waardoor op een relatief eenvoudig uitvoerbare manier de belasting voor het volle pond geheven kan worden?


6) Wanneer zou u een verkenning van een dergelijke belasting over de bonussen al dan niet alleen gericht op de financiële sector naar de kamer kunnen sturen?


7) Wanneer een dergelijke belasting in Nederland niet zou worden ingevoerd, bent u dan net als de GroenLinks fractie van mening dat Amsterdam dan door het uitblijven van deze belasting een relatief gunstigere vestigingsplek wordt voor de financiële sector ten opzichte van concurrent Londen?