Gemeente Rotterdam

10 december 2009

Rotterdam bestrijdt leegstand samen met energienetbeheerder Stedin

In de strijd tegen leegstand en woonfraude ondertekenen Hamit Karakus (wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening) en Jeroen de Swart (directeur Stedin, netbeheerder voor gas en elektriciteit) donderdag 10 december een samenwerkingsovereenkomst. Van circa 1.500 adressen gaan anonieme gegevens uitgewisseld worden over energielevering en bewoning. Wethouder Hamit Karakus: 'we kunnen alleen anonieme gegevens gebruiken omdat de huidige wetgeving nog niet toestaat om persoonsgegevens uit te wisselen. Vooruitlopend op wat het kabinet hierover besluit, neemt de gemeente Rotterdam nu deze stap. Zo kunnen we woningen gericht controleren op illegale bewoning, overbewoning en bijvoorbeeld hennepkwekerijen.'

Opsporen woonfraude

Met de overeenkomst hebben Rotterdam en Stedin de afspraak gemaakt om adressen te vergelijken. Op die manier worden (woon)fraude en overtredingen van de GBA-wet opgespoord. Zo wordt nagegaan of energie wordt geleverd op een adres dat volgens de gemeente leeg zou staan en, omgekeerd, of iemand staat ingeschreven op een adres waarvoor geen contract voor de levering van energie is afgesloten. Vanaf januari 2010 gaat een team bestaande uit medewerkers van de gemeente Rotterdam en van Stedin de betreffende woningen bezoeken.

Aboutaleb en Cohen vragen wetswijziging

Om de bestrijding van woonfraude makkelijker te maken, willen zowel Rotterdam als Amsterdam in de toekomst persoonsgegevens kunnen uitwisselen met netwerkbeheerders. De huidige wetgeving staat dat echter niet toe. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en burgemeester Cohen van Amsterdam hebben daarom minister Van der Hoeven van Economische Zaken en minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken een brief gestuurd met de vraag deze wetgeving aan te passen.

Onderzoek leegstand

De gemeente Rotterdam onderzoekt al anderhalf jaar de leegstand van woningen. Administratieve leegstand is voor een deel te verklaren door het bezit van twee woningen of door samenvoeging van adressen die niet zijn gemeld bij de gemeente. Tienduizend particuliere woningen die volgens de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) leeg zouden staan, zijn onderzocht. In de helft van de gevallen bleek er toch iemand te wonen. Van deze bewoners hebben zich, na een oproep van de gemeente, alsnog 3.000 ingeschreven. Voor ongeveer 1.500 adressen waarvan de gemeente Rotterdam niet weet wie er woont, is de samenwerking gezocht met Stedin.