Gemeente Winterswijk


Maatregelen omlaag brengen loze brandmeldingen

10 december 2009

Winterswijk - Om branden vroeg te ontdekken zijn voor bepaalde gebouwen automatische brandmeldinstallaties vereist. Het nadeel daarvan is dat de brandweer steeds vaker onnodig automatisch wordt gealarmeerd. Uit cijfers blijkt dat een groot aantal van de automatische brandmeldingen loos is. Dat betekent dat uitrukken van de brandweer onnodig was, wat leidt tot onnodige kosten en onnodige belasting van vrijwilligers en hun werkgevers. Daarom neemt de gemeente Winterswijk maatregelen om het aantal onnodige uitrukken naar beneden te brengen.

De brandweer gaat voorlichting geven over de werking van brandmeldinstallaties en hoe men om moet gaan met een melding. Als dat niet voldoende helpt, dan heeft de gemeente vanaf heden de mogelijkheid een dwangsom op te leggen aan de gebruiker van de installatie. Winterswijk trekt deze werkwijze nu gelijk met de omliggende gemeenten (Aalten, Berkelland en Oost Gelre).

Onnodige automatische meldingen ontstaan door ongewenste en onechte meldingen. Ongewenste meldingen ontstaan door de aanwezigheid van op brand lijkende verschijnselen zoals roken onder een melder. Onechte meldingen zijn brandmeldingen die niet het gevolg zijn van een brand of op brand lijkende verschijnselen, maar die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een slecht werkende installatie.