Tweede Kamer der Staten Generaal

Geachte redactie,

Namens de ChristenUniefractie in de Tweede Kamer vraag ik uw aandacht voor het concept Maatschappelijk Werkboek dat Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn introduceerde bij de begrotingsbehandeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zojuist heeft het kabinet op verzoek van Ortega toegezegd een pilot te willen starten met dit middel om uitkeringsgerechtigden maatschappelijk te activeren.

Ortega: ,,Het maatschappelijk werkboek is te vergelijken met een dienstboekje of monsterboekje. Uitkeringsgerechtigden worden op deze manier geprikkeld om zelf op zoek te gaan naar nuttige werkzaamheden waarvoor zij zich kunnen inzetten. Het gaat om kortdurende werkzaamheden bij non-profit organisaties, zoals thuiszorgorganisaties, zorginstellingen, scholen, welzijnsinstellingen, bewonersorganisaties. De klantmanager maakt afspraken over het minimale aantal uren per maand dat een uitkeringsgerechtigde aangetekend moet hebben in het maatschappelijke werkboekje. Deze afspraken zijn niet vrijblijvend. Zonder legitieme reden niet voldoen aan het aantal afgesproken uren, kan korting of opschorting van de uitkering tot gevolg hebben. De ChristenUnie vindt het een basiswaarde dat mensen een bijdrage leveren aan de samenleving. Een uitkering ontvangen mag, dat is naastenliefde - maar iets terug doen voor kwetsbaren in de samenleving is ook naastenliefde. Tegenover de zorgplicht van de samenleving staat de morele plicht van het individu om iets terug te doen voor de samenleving.''

Het soort werkzaamheden dat uitkeringsgerechtigden kunnen gaan doen moet nadrukkelijk niet in de economisch-profijtelijke sfeer gezocht worden. Maatschappelijke dienstverlening moet niet gaan concurreren met reguliere betaalde arbeid. Behalve voor de samenleving is deze wijze van maatschappelijke activering vooral ook bedoeld tot heil van de uitkeringsgerechtigde zélf.

Bijgevoegd vindt u het concept van het maatschappelijk werkboek in uitgewerkte vorm.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cynthia Ortega-Martijn, 06-21703657. Zie voor een toelichting ook haar fractieblog en een nieuwsbericht op de ChristenUnie-website.

Met hartelijke groet,

Voorlichting ChristenUnie Tweede Kamerfractie