Ingezonden persbericht


Honderden Nederlandse activisten op weg naar VN Klimaattop

Honderden Nederlandse activisten bereiden zich voor op acties tijdens de VN Klimaat top in Kopenhagen. Zij willen deelnemen aan een serie demonstraties, blokkades en bezettingen die georganiseerd zijn door Climate Justice Action (CJA).Dit is een internationaal platform van actiegroepen en bewegingen uit zowel het Westen als het Zuiden. Ook Nederlandse actiegroepen en individuen hebben zich hierbij bij aangesloten.

Suzanne van der Heide 'De VN-Klimaattop gaat, zelfs als men tot een akkoord komt, alleen schijnoplossingen brengen. Het begint meer op een CO2-handelsoverleg te lijken dan op een klimaattop. Het wordt tijd om de barricades op te gaan en een energierevolutie te ontketenen'. CJA is al een jaar bezig met het organiseren van een serie grootschalige protesten. Voor tienduizenden activisten vanuit de hele wereld organiseert CJA faciliteiten als slaapplekken, eten, juridische ondersteuning, EHBO en vervoer naar de top.

Door middel van informatieavonden, oproepen op internet en posters werden ook in Nederland mensen opgeroepen mee te gaan naar Kopenhagen. Vanuit Nederland zijn honderden activisten van plan om de komende weken met bussen, liftend of per trein naar Kopenhagen te gaan.Op 10 december vertrekt er een door bij CJA Nederland aangesloten groepen gehuurde bus vanuit Amsterdam naar Kopenhagen. Climate Justice Action zal op 16 december proberen om de agenda op de Klimaattop open te breken met burgerlijke ongehoorzaamheid. Een coalitie van delegatieleden uit het Zuiden, kritische mensen van NGOs en activisten 'van de straat' zullen voor een dat de klimaattop overnemen met een gezamenlijke 'top van onderop'.

Meer informatie over Climate Justice Action (acties, achtergronden, persberichten): http://www.climate-justice-action.org



Ingezonden persbericht