De Nederlandse Bank

Pierson Penning voor Arnold Heertje

Nieuwsbericht

Datum 12 november 2009

Het bestuur van de Stichting Mr. N.G. Pierson Fonds heeft de Pierson Penning 2009 toegekend aan Prof. Dr. A. Heertje. Deze zal op 11 december aan hem worden uitgereikt door Prof. Dr. F. van der Ploeg.

Het Piersonbestuur heeft unaniem besloten de Penning aan Arnold Heertje toe te kennen, vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de theorievorming, zijn ijveren voor de kwaliteitsverbetering van het economie-onderwijs, zijn inzet op het terrein van de geschiedenis van het economisch denken en zijn pleidooi voor een breed welvaartsbegrip.

De Pierson-penning wordt eens per drie jaar uitgereikt aan een Nederlands econoom, die zich heeft onderscheiden door de kwaliteit en diepgang van zijn publicaties. De penning is een initiatief van de Stichting Mr. N.G. Pierson Fonds en wordt uitgereikt tijdens de Jaarvergadering van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde (KVS), welke dit jaar wordt gehouden op het Ministerie van Financiën in Den Haag.

Arnold Heertje heeft altijd geijverd voor een breed welvaartsbegrip. Welvaart omvat meer dan wat in economische statistieken is te vatten. Behalve goederen en diensten, dragen ook de natuur, de luchtkwaliteit en de planologische ruimte bij aan ons welbevinden.

Heertje heeft zich ingezet voor een beter inzicht in de economische gevolgen van innovatie en technische ontwikkeling, onder meer in zijn trendsettende boek 'Economie en technische ontwikkeling'(1973). Nadien is dit werk vertaald en zijn er Engelse, Franse en Spaanse versies uitgebracht. De studie op dit terrein is inmiddels internationaal zelfs uitgegroeid tot een apart vakgebied.

Voor het grote publiek liggen Heertjes verdiensten vooral in zijn bijdrage aan het Nederlandse economie-onderwijs. Met zijn leerboeken, zoals het bekende 'De kern van de economie' (1962), heeft hij een stevig fundament gelegd voor een kwalitatief hoogstaande economie-beoefening. Hij nam volop deel aan het publieke debat over de staat van ons onderwijs en heeft zich ook als docent economie daadwerkelijk ingezet voor een kwaliteitsverbetering van het economie-onderwijs.
Behalve van zijn leerboeken, kent het grote publiek Arnold Heertje ook van zijn publieke optredens, zijn ingezonden brieven en zijn columns. Soms op eigenzinnige en tegendraadse wijze heeft hij Nederlanders meer kennis van de economie bijgebracht.

Heertjes bijdrage aan de theorievorming en zijn inzet op het terrein van de geschiedenis van het economische denken, mogen zeker niet onvermeld blijven. Voorbeelden in dit kader vormen zijn bijzonder hoogleraarschap op de Pierson Leerstoel; zijn internationaal befaamde, unieke en omvangrijke bibliotheek met vele eerste drukken van erkende klassieke werken en zijn boeiende portretteringen van klassieke auteurs als Ricardo, Schumpeter en Walras.

De Pierson Penning is eerder onder meer toegekend aan de economen Goedhart, Hennipman, Holtrop, Van de Klundert, Pen, Van der Ploeg, Polak, De Roos, Tinbergen en Witteveen. De prijs is genoemd naar mr. Nicolaas Gerard Pierson (1839-1909), voormalig president van de Nederlandsche Bank, Minister van Financiën en Minister-president.
---