Gemeente Beek


Herdenking 500ste sterfjaar Peter Trecpoel in Beek

Beek, 12 november 2009

Â

De gemeente Beek is samen met een aantal voorheen betrokkenen voornemens om op vrijdag 11 december 2009 een viering te organiseren ter herdenking van de in Beek geboren priester en kroniekschrijver Peter Trecpoel. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat deze Beekenaar in een zusterklooster te Bilzen (B) is overleden.

Â

De gemeente geeft daarmee gehoor aan de oproep die met name vanuit de culturele hoek in Beek is gekomen om aandacht aan Peter Trecpoel te besteden. Wethouder Thijs van Es (cultuur): âOndanks het feit dat de Peter Trecpoelstichting niet meer bestaat en de in 1992 en 1996 groots gevierde Peter Trecpoelfeesten tot het verleden behoren, willen we een sobere viering organiseren om het 500ste sterfjaar van deze illustere Beekenaar niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Het zal een bijzondere viering worden die onder andere bestaat uit een zogenaamd âdeclamatoriumâ, een gedichtencyclus afgewisseld met instrumentele en vocale onderbrekingen.âÂ

Â

Aan deze herdenking doen onder meer regisseur Sjeng Verheijden en Gilbert Petit, beiden bekend van de Peter Trecpoelfeesten, het koor Cantori La Vera, de bekende groep Musac, Thijs van Es en Nicole Essers (de chirurgijn en het meisje Styncken), Jacques Aussems, musici van de Koninklijke Harmonie St. Caecilia en meerdere anderen mee.

Â

De herdenking start om 19.00 uur vóór de St. Martinuskerk aan de Burg. Janssenstraat. Van daaruit zal het gezelschap zich verplaatsen naar het Asta Cultuurcentrum aan de Markt in Beek. De ruim 300 zitplaatsen zullen gratis worden toegewezen aan een aantal speciale genodigden en aan verenigingen en particulieren die in 1992 en/of 1996 actief aan de Peter Trecpoelfeesten hebben meegewerkt.