Nederland schaatst op windenergie

02/12/2009 11:00

Ice-World International

Feestelijke opening van groene ijsbaan in Nederland

BAARN/HEERHUGOWAARD - Dit jaar is het voor het eerst mogelijk over de hele wereld te schaatsen op mobiele ijsbanen die gekoeld worden met behulp van groene stroom. Ook in Nederland, onder andere in Heerhugowaard, bekend van 'Stad van de Zon', de eerste woonwijk in de wereld die energieneutraal is. Op 11 december vindt vóór het gemeentehuis van Heerhugowaard om 20.00 uur de opening plaats van de groene ijsbaan met een spectaculaire ijsshow.

Steeds meer gemeenten, stichtingen en organisatoren van evenementen stellen hoge eisen aan de duurzaamheid van de producten en diensten die zij inkopen. Mobiele kunstijsbanen hebben de naam energievreters te zijn, maar het gepatenteerde systeem van Ice-World is tot 40 procent energiezuiniger dan andere ijsbanen. De ijsvloer wordt met behulp van aluminium buizen bevroren, een metaal dat beter geleidt, waardoor minder energie nodig is. De buizen liggen in het water, zodat er geen energie wegvloeit via de koude bodem.

Bovendien kan sinds 1 november 2009 op alle continenten geschaatst worden op Hollandse windenergie. Ice-World koopt hiervoor jaarlijks 3 gigawatt stroom in van Nederlandse windmolens van de Windunie. Via het wereldwijde elektriciteitsnet wordt de energie naar de ijsbanen getransporteerd.

Ice-World - onder meer bekend van de grootste schaatsbaan ter wereld bij FlevOnice in Biddinghuizen - verhuurt jaarlijks rond de 600 mobiele schaatsbanen via haar dealernetwerk in z'n 20 landen in Europa en daar buiten. Niet alleen in de winter, maar ook 's zomers worden de banen steeds populairder. In zuidelijker landen als Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Roemenië of Bulgarije is het belangrijk dat het energieverbruik van de banen zo laag mogelijk gehouden wordt.

De gemeente Heerhugowaard geeft al jaren prioriteit aan de inzet van duurzame energie in haar gemeente. Daarvan getuigt onder meer de bouw van de eerste en grootste CO2-neutrale woonwijk ter wereld, 'Stad van de Zon', die afgelopen september geopend werd door prins Willem-Alexander. De ijsbaan, die dit jaar voor de derde keer op het Stadsplein ligt, draait al vanaf het begin op schone elektriciteit.

Een gemeente met een duurzaam kloppend hart. Daarom kiest Ice-World ervoor om haar groene ijsbaan voor het eerst in Heerhugowaard aan een groter publiek te introduceren.

Inwoners van de gemeente Heerhugowaard en belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om de sfeervolle opening van de groene ijsbaan op 11 december om 20.00 uur bij te wonen.





http://www.ice-world.com