Vitorrio Gallese spreekt op Dag van de Psychotherapie

02/12/2009 14:34

Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie

Vrijdag 11 december spreekt Vittorio Gallese, de ontdekker van de spiegelneuronen op het congres Emoties in de Spiegel, De Dag van de Psychotherapie 2009. Diverse andere bekende psychotherapeuten en neurobiologen geven lezingen en workshops over affectregulatie in psychotherapie.

Affectregulatie

In psychotherapie is zowel onderregulatie (als de patiënt de eigen emoties niet voldoende weet te sturen en ten prooi is aan onbegrensde heftigheid) als overregulatie (als een patiënt de eigen emoties zo inperkt dat hij ervan vervreemdt) van affect (gevoel, emotie) aan de orde van de dag. Na een periode dat psychotherapeuten zich meer bezighielden met gedrag en denken (cognities), staan de emoties nu weer volop in de belangstelling.

Spiegelneuronen

Vittorio Gallese en Giacomo Rizzolatti ontdekten jaren geleden dat bepaalde hersencellen, de spiegelneuronen, activiteiten van anderen spiegelen in het brein. Of we nu een handeling zelf uitvoeren of kijken naar iemand anders die de handeling uitvoert: voor onze hersens maakt het geen verschil. Spiegelneuronen reageren op het zien van een beweging maar ook op het praten erover. Spiegelneuronen helpen ons empatisch te zijn. Ze zijn belangrijk bij sociale contacten: we kunnen meeleven en meevoelen met anderen.

Baby's en jonge kinderen

Spiegelneuronen spelen een rol in het aanleren van affectregulatie in het contact tussen verzorger en kind. De ervaringen die een baby of peuter opdoet, bepalen de ontwikkeling van zijn brein. Veel problematiek die op latere leeftijd ontstaat, is niet alleen genetisch bepaald, maar ook door de opvoedingsomgeving. Als een omgeving riskant is voor de ontwikkeling van het kind, is het daarom belangrijk zo vroeg mogelijk te interveniëren.





http://www.dagvandepsychotherapie.nl