Gemeente Almere

Een eerste kennismaking met het `Tübingen-model'

11-12-2009 | Start: 17:00 | Eind: 19-03-2010 17:00 | Locatie: Casa Casla

Kunnen bouwgroepen met kleinschalige bedrijvigheid een bruisend stedelijk milieu tot stand brengen? `Ja', bewijst de praktijk. In Tübingen (Duitsland) hebben drie wijken - door bouwgroepen de mogelijkheid te bieden wonen, werken, winkels en horeca te combineren
- een levendige sfeer gekregen. Vitaliteit en diversiteit zijn in deze woon- en werkgebieden als vanzelfsprekend aanwezig. `Ja', zegt ook de gemeente Almere. De gemeente past het `Tübingen-model' dan ook toe op het centrum van het Homeruskwartier, de staalkaart van particulier opdrachtgeverschap. Momenteel wordt de laatste hand aan het stedenbouwkundig plan voor dit centrumgebied gelegd; de `start verkoop' van de grond voor de woon/werkblokken is voorzien in het voorjaar van 2010.

De tentoonstelling in architectuurcentrum Casla vormt een eerste kennismaking met het zogenaamde `Tübingen-model'. De expositie bestaat uit algemene informatie over deze manier van stedenbouw, en over de betekenis van het `Tübingen-model' voor het Homeruskwartier. Een (werk)maquette verbeeldt het centrum van het Homeruskwartier, en biedt inzicht in de wijze waarop dit gebied vorm kan krijgen. De tentoonstelling is dan ook bijzonder interessant voor mensen die zich willen oriënteren op de mogelijkheden om in een bouwgroep woningen én bedrijvigheid te realiseren.

`Tübingen: Model voor Almere'
Almere groeit uit tot de vijfde stad van Nederland. Voorwaardelijk voor de groei is dat de diversiteit toeneemt; er moeten nieuwe woon- en werkmilieus aan de stad worden toegevoegd, zodat ook groepen die Almere nu níet weten te vinden, zich in de jonge polderstad zullen vestigen. Hoe kan Almere de karakteristieke suburbane sfeer aanvullen met stedelijke vitaliteit? Hoe kunnen mensen zich verenigen in bouwgroepen en wijken waar het bruist?

Tübingen vormt een inspirerend voorbeeld. Wat in Almere nog een experiment is, is daar - zoals op meer plekken in Duitsland - een gangbare manier van stadsontwikkeling geworden: mensen die zélf de stad maken. Kunnen deze ervaringen model staan voor een Almere dat door de bewoners zelf wordt gebouwd? Voor een stadsdeel of wijk waar mensen dichter op elkaar wonen, werken en recreëren? Een wijk waar de open ruimte gemeenschappelijk wordt gebruikt? Waar jong en oud elkaar treffen? Een wijk met volop kansen voor kleinschalige winkeliers en ondernemers, en waar functiemenging de toon zet?

Dát is het onderwerp van de tentoonstelling `Tübingen: Model voor Almere', die van 11 december 2009 tot en met 19 maart 2010 in Casla te zien is.

Homeruskwartier
De tentoonstelling vindt plaats in aanloop naar de `start verkoop' van het centrum van het Homeruskwartier, waar Tübingen model voor staat. Juist omdat dit model zorgt voor een prettige woon- en werkomgeving voor bewoners en ondernemers, heeft de gemeente ervoor gekozen om groepen met mensen niet alleen hun eigen woning, maar ook een bedrijf, organisatie of winkel te laten realiseren. Het model sluit naadloos aan op een beweging die reeds in 2006 - met de start van het programma `IkbouwmijnhuisinAlmere' - in gang is gezet, en die ertoe leidt dat het niet de geïnstitutionaliseerde partijen zijn die de stad maken, maar de mensen zélf. `IkbouwmijnhuisinAlmere' heeft betrekking op de woningbouw, en met het `Tübingen-model' krijgen ook winkeliers en ondernemers - in bouwgroepverband - volledige zeggenschap.

Opening tentoonstelling
Jaqueline Tellinga, projectmanager Homeruskwartier bij de gemeente Almere, opent de tentoonstelling op 11 december om 17.00 uur. Bij deze opening verzorgt Prof. Ing. Leonhard Schenk - naast architect en stedenbouwer ook Regierungsbaumeister en docent aan de Hochschule van Konstanz - een inleiding op het `Tübingen-model'. Geïnteresseerden zijn welkom!

Bijlage(n)


* Tentoonstelling Tübingen-model (PDF 562.9Kb)