Vrije Universiteit Amsterdam

Technology for Justice


* Startdatum: 11-12-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Technology for Justice


* Spreker: A.D. Reiling


* Promotor: prof.mr. A. Oskamp


* Onderdeel: Faculteit der Rechtsgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Rechten


* Evenementtype: Promotie

Dory Reiling onderzocht invloeden van informatietechnologie (IT) op de rechtspleging. Gebruikers van gerechten overal in de wereld klagen over vertraging, gebrek aan toegang tot het recht en corruptie in de gerechten. Zij onderzocht hoe IT kan helpen om deze klachten te lijf te gaan. Dit is vooral belangrijk voor de rechtspraak en rechtspraakhervormers overal ter wereld, maar ook voor IT-ers en rechtshulpverleners.

Reiling concludeert dat kantoortechnologie weliswaar de nauwkeurigheid heeft verbeterd, maar toch vooral ondersteuning van de papieren processen is. De zaaksregistratiesystemen hebben daarentegen een revolutie veroorzaakt in het denken over zaaksmanagement. De doorlooptijden zijn onder invloed daarvan flink korter geworden. Het potentieel van Internet om de toegang tot juridische informatie te vergroten, voorspeld door Richard Susskind in 1996, is veelbelovend voor zelfhulp bij conflictoplossing en voor toegang tot de rechter. Introductie van IT kan helpen om corruptie te verminderen door procesverbetering. Toenemende transparantie door Internet kan ook een factor zijn die corruptie beperkt.

Na een overzicht van bestaande kennis onderzocht Reiling de praktijk in de gerechten aan de hand van een breed scala aan bronnen: vergelijkingen, statistieken, rechtspraak en jurisprudentie, studies over IT-gebruik en klantwaarderingsonderzoeken van gerechten. Zij gebruikte een matrix die IT-ontwikkeling richting kan geven door zaken, doorlooptijden en groepen gebruikers te visualiseren.

Reiling sluit af met een beschouwing over de effecten van nieuwe IT-ontwikkelingen op de gerechten, en welke veranderingen er in de rechtspraak nodig zijn zodat de IT de rechtspleging ook daadwerkelijk kan verbeteren.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam