Gemeente Alkmaar


Fiets- en voetpad langs Kanaalkade vanmiddag hersteld

Het fiets- en voetpad aan de Kanaalkade tegenover het politiebureau, dat vorige week woensdag beschadigd raakte door een verzakking, is vanaf vrijdagavond 11 december weer te gebruiken.

Verzakking
Door baggerwerkzaamheden in het Noordhollandsch Kanaal was een voetpad en de naastgelegen fietsstrook aan de Kanaalkade tussen de Doelenkluft en de Paternosterstraat over een lengte van 50 meter verzakt. De fietsstrook en het voetpad werden afgesloten. Meer dan 1800 kubieke meter zand werd op de bodem van het Afgesneden Kanaalvak bij de damwand en de kade gestort. Deze stevige laag zand waarborgt voortaan de stabiliteit op deze plek. Alle extra werkzaamheden door de verzakking zijn volgens planning verlopen. Donderdag 10 december is begonnen met het herstel van het straatwerk. Naar verwachting wordt dit vanmiddag afgerond.

Oorzaak nog niet bekend
Nadat medewerkers van de gemeente de verzakking constateerden, is de afgelopen week onderzocht waardoor de verzakking werd veroorzaakt. Conclusies kunnen op dit moment nog niet worden getrokken. De schade is in ieder geval beperkt gebleven tot enkele duizenden euro's. De komende tijd wordt de plek van de verzakking en de directe omgeving voor de zekerheid extra in de gaten gehouden, maar nieuwe verzakkingen worden dankzij de flinke zandlaag niet meer verwacht.

Schoonmaakoperatie stedelijk water
De provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeente Alkmaar baggeren een fors aantal wateren in Alkmaar-Centrum. Het gaat om de Singelgracht, de grachten nabij het Waagplein, de Hoevervaart, de Hoornse vaart en het Alkmaarse deel van het Noordhollandsch Kanaal. De meeste bagger is op deze plaatsen in meer of mindere mate vervuild. Het slib wordt weggehaald om de verontreiniging weg te nemen, het water op de juiste diepte te brengen en de doorstroming en doorvaarbaarheid van het water te verbeteren. Ook komt de grote schoonmaakbeurt van de sloten, grachten en vaarten de waterkwaliteit ten goede. De werkzaamheden zijn in maart 2009 gestart en duren in totaal ongeveer anderhalf jaar.


Noot voor redacties