Universiteit van Tilburg

Persbericht 10 december 2009

Proefschrift over Burundi wint Max van der Stoel Mensenrechtenprijs

Uitreiking 10 december op internationale Dag van de Rechten van de Mens

Stef Vandeginste van de Universiteit van Antwerpen heeft de Max van der Stoel Mensenrechtenprijs gewonnen voor zijn proefschrift over gerechtigheid in Burundi. De Max van der Stoel Mensenrechtenprijs wordt jaarlijkse uitgereikt door de UvT ter aanmoediging van jonge en veelbelovende onderzoekers op het gebied van mensenrechten.

Dr. Stef Vandeginste schreef het proefschrift Law as a source and instrument of transitional justice in Burundi, dat hij verdedigde aan de Universiteit van Antwerpen. Hij analyseerde het gewapend conflict en de schendingen van mensenrechten sinds de onafhankelijkheid in 1962. De jury roemde de brede methodologische opzet, de uiterst grondige theoretische onderbouwing, maar ook het nauwgezette veldwerk van het proefschrift. De relevantie van het onderzoek strekt daarmee ver buiten de grenzen van Burundi, stelt de jury.

De eerste prijs in de categorie afstudeerscripties ging naar Edward Van Kempen voor een studie naar gelijkheid voor recht in migratieprocedures in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, verdedigd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Dr. Laura van Waas ontving de tweede prijs voor haar proefschrift Nationality Matters; Statelessness under International Law, verdedigd aan de Universiteit van Tilburg.

Voorafgaand aan de presentatie gaf dr. Alex F.M. Brenninkmeijer, de Nationale Ombudsman, een lezing met als titel 'Verdwijnende grondrechten'.

De Universiteit van Tilburg stelde in 1996 de prijs in voor het beste proefschrift en de beste scriptie op het terrein van de rechten van de mens. De prijs is vernoemd naar mensenrechten deskundige dr. Max van der Stoel na diens vertrek als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg in 2002. De voordrachten worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van prof. dr. Peter Baehr.