Rathenau Instituut


Regeneratieve geneeskunde sterk in opkomst

Nederland is redelijk sterk vertegenwoordigd in regeneratieve geneeskunde. Vooral in het deel dat zich bezighoudt met tissue engineering en biomaterialen. De in het veld actieve Nederlandse onderzoekers werken niet alleen in de universitaire medische centra. In toenemende mate werken ze ook aan technische universiteiten. Een kaart van het ethische onderzoek laat zien dat specifieke vragen rond regeneratieve geneeskunde nog niet veel aandacht krijgen. De meeste aandacht gaat uit naar (embryonaal) stamcelonderzoek.

Dit blijkt uit de veldstudie `Regenerative Medicine; an emerging research field' uitgevoerd door het Rathenau Instituut. Regeneratieve geneeskunde is een relatief nieuw onderzoeksveld dat in de jaren negentig van de vorige eeuw is opgekomen. Het veld richt zich op de vraag hoe het natuurlijke vermogen van het lichaam om weefsels en organen te herstellen kan worden gestimuleerd of gesimuleerd. Regeneratieve geneeskunde is een snel groeiend onderzoeksgebied. Het ontwikkelt zich tussen biomaterialen en tissue-engineering enerzijds en stamcelonderzoek en celtherapie-onderzoek anderzijds. De relaties tussen deze twee onderdelen van het vakgebied lijken niet sterk.

De studie over regeneratieve geneeskunde is uitgevoerd in samenwerking met de gelijknamige KNAW verkenningscommissie. De inhoud is voor een belangrijk deel ook in het rapport van de commissie opgenomen.