Ministerie van Defensie

Modernisering helikoptersimulator

11 december 2009, 10.41 uur

De simulator voor Nederlandse vliegers van Chinook-helikopters wordt gemoderniseerd. Ook wordt het aantal trainingsuren uitgebreid. Hierover is gisteren in Benson (Verenigd Koninkrijk) een contract getekend tussen de Defensie Materieel Organisatie en CAE Aircrew Training Systems.

Door een toename van het aantal Chinook-helikopters en het vliegend personeel, onstond de behoefte om de huidige simulatorcapaciteit uit te breiden en te verbeteren. In 2007 zijn namelijk 6 nieuwe Chinook-transporthelikopters aangeschaft. Het aantal Nederlandse Chinooks zal hiermee op 17 komen te staan. De nieuwe helikopters worden uitgerust met een zogenoemde "Avionics Control and Management System (ACMS) Block-6" cockpit.

Nieuwe cockpitconfiguratie

Het contract wordt door beide partijen ondertekend. - Foto: ministerie van Defensie

Het nieuwe contract betekent een uitbreiding van het aantal trainingsuren, extra functionaliteiten en een upgrade naar de "Block-6" cockpit van de nieuwe Chinook. De toename aan trainingsuren wordt per direct ingevuld, maar vooralsnog in de huidige "Block-5" cockpitconfiguratie. De ontwikkeling van de nieuwe simulator naar de "Block-6" is waarschijnlijk in september 2011 gereed.

Betere voorbereiding missies

De keuze voor de modernisering van de simulator is onder andere genomen om missies beter voor te kunnen bereiden. De diverse oefenscenario's zijn gemaakt met de kennis van zowel Engelse als Nederlandse vliegers en worden aangepast met de ervaringen van daadwerkelijke operaties. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van geografische databases, waaronder die van delen van Afghanistan.

De Nederlandse Chinook-vliegers maken al sinds 2003 gebruik van de Chinook-simulator in het Engelse Benson. De simulator is eigendom van de Royal Air Force.