Gemeente Hoorn

Lesmethode Alcohol, een ander verhaal werkt

Het afgelopen schooljaar (2008-2009) is op 43 basisscholen in West-Friesland en Schagen voor het eerst gewerkt met de lesmethode Alcohol, een ander verhaal. Daarmee zijn bijna 1.100 basisschoolleerlingen uit groep 7/8 en 900 ouders bereikt. De leerlingen weten veel meer over alcohol en praten meer met hun ouders over alcoholgebruik.
Ouders zijn zich eveneens (meer) bewust geworden van de gevaren van drinken onder de zestien jaar. Dit blijkt uit de evaluatie van Alcohol, een ander verhaal, door GGD Hollands Noorden in samenwerking met Brijder Verslavingszorg en de scholen uitgevoerd.

Op alle deelnemende scholen in West-Friesland en Schagen is aan de hand van vragenlijsten aan leerkrachten, leerlingen en ouders gevraagd naar hun mening over Alcohol, een ander verhaal. Op een kleiner aantal scholen is in een vergelijkend onderzoek gekeken naar de effecten van Alcohol, een ander verhaal. In dit laatste onderzoek zijn negen scholen die werkten met Alcohol, een ander verhaal vergeleken met acht scholen die in dezelfde periode geen aandacht besteedden aan alcoholvoorlichting. Op alle zeventien scholen hebben leerlingen voor de start van Alcohol, een ander verhaal en drie tot vier weken later een vragenlijst ingevuld over hun kennis van en houding tegenover alcoholgebruik.

Vaker afspraken
Uit de evaluatie komt naar voren dat ouders dankzij Alcohol, een ander verhaal vaker met hun kind praten over alcoholgebruik en hierover ook afspraken maken. Alle ouders zijn het er over eens dat scholen aandacht besteden aan alcoholvoorlichting. Andersom vinden de leerkrachten van het basisonderwijs dat de ouders een grote verantwoordelijkheid hebben bij het voorlichten van hun kinderen over drinken.

Hoog rapportcijfer
In dit eerste schooljaar dat de methode in de regio is gebruikt, zijn bijna 1.100 leerlingen bereikt. Van 80 procent van de leerlingen was minstens één ouder/verzorger aanwezig op de ouderavond die het eindresultaat is van de methode. Alle scholen kozen voor de verhaallijn Het voorlichtingsbureau. De leerlingen zijn zeer positief. Zij gaven de verschillende onderdelen een gemiddeld rapportcijfer van 8,2, met zelfs een 8,6 voor de opening van het voorlichtingsbureau op de ouderavond. Meer dan 90 procent van de leerlingen vond de lessen leuk en zei veel geleerd te hebben.

Driekwart ouders wil regels stellen
Tweederde van de ouders zei na de ouderavond zich (veel) meer bewust te zijn geworden van de gevolgen van alcohol drinken op jonge leeftijd. Negen van de tien zeiden dat ze met hun kind daarover in gesprek wilden gaan voordat het naar de middelbare school ging. Bijna driekwart van de ouders was zeker van plan de regel geen alcohol voor je zestiende te handhaven. Vrijwel alle ouders waren het er mee eens dat op school alcoholvoorlichting wordt gegeven. Zij beoordeelden de ouderavond met gemiddeld een 8.

Leerkrachten positief
Ook de leerkrachten die de vragenlijst hebben ingevuld, betoonden zich met het eindcijfer van 7,9 zeer positief. Allemaal vinden ze de methode een goede manier om ouders te betrekken bij alcoholvoorlichting. Ofschoon niet alle leerkrachten het er mee eens zijn dat voorlichting over genotmiddelen een taak van het basisonderwijs is, vinden ze wel dat dit in ieder geval een taak van de ouders is.

Uit de evaluatie blijkt dat kinderen die de lesmethode hebben gevolgd, na afloop veel meer kennis over (de gevolgen van) alcoholgebruik bij jongeren hebben dan leerlingen die de methode niet hebben gevolgd. Ze hebben ook veel vaker een gesprek en een afspraak met hun ouders over de leeftijd waarop ze mogen gaan drinken (41 procent) dan kinderen die Alcohol, een ander verhaal niet hebben gevolgd (29 procent).

Aanbevelingen
Eén van de aanbevelingen van het evaluatieonderzoek is dat gemeenten de scholen, met de resultaten van dit onderzoek in de hand, meer kunnen motiveren om het komende schooljaar de lesmethode in te voeren. Verder zal de Brijder Verslavingszorg de leerkrachten meer stimuleren om ook aandacht te besteden aan leren nee zeggen en groepsdruk weerstaan. Tot slot is de aanbeveling opgenomen dat ouders betrokken moeten zijn en blijven. Alcohol, een ander verhaal is hiervoor een goede eerste stap gebleken.
Laatste wijziging van deze pagina: 11 december 2009