Technische Universiteit Delft

Eerste aardwarmteboring met vergunning TU Delft van start bij Ammerlaan in Pijnacker

Potplantenkwekerij Ammerlaan Grond & Hydrocultuur uit Pijnacker gaat als eerste boren naar aardwarmte op basis van de opsporingsvergunning die de TU Delft in augustus 2009 verkreeg. De vergunning was aangevraagd op initiatief van studenten Geowetenschappen, verenigd in het Delft Aardwarmte Project. Doel van de boring is om met aardwarmte het eigen glastuinbouwbedrijf en enkele omliggende bedrijven te verwarmen.

Ammerlaan heeft op donderdag 10 december 2009 het contract getekend met firma Daldrup & Söhne AG uit Duitsland die de boring zal uitvoeren. Als alle vergunningen tijdig afgegeven worden, zal in januari 2010 met de boring begonnen worden. Op basis van voorstudies verwacht Ammerlaan op zo'n 2000 meter diepte een waterhoudende laag te vinden met een temperatuur van circa 70 graden Celsius. Ammerlaan hoopt voldoende aardwarmte te kunnen oppompen om zichzelf en de omliggende bedrijven duurzaam te verwarmen. In eerste instantie gaat het daarbij om het Stanislascollege, Zwembad De Viergang, sporthal De Viergang en het sport- en ontspanningscentrum De Viergang. Als de verwachte broncapaciteit gerealiseerd wordt, kunnen daarna ook nog enkele omliggende glastuinbouwbedrijven en/of woningen aangesloten worden.

Energiekosten

Leon Ammerlaan verwacht met aardwarmte voor een lange termijn op stabiele en acceptabele energiekosten uit te komen. "Dat is belangrijk, want energie is één van de belangrijkste kostenposten van ons bedrijf. Daarnaast wordt dankzij aardwarmte ons bedrijf CO2 neutraal. Wij voldoen daarmee aan de toenemende vraag van onze afnemers naar duurzame producten."

Studenteninitiatief

Niet alleen maakt Ammerlaan gebruik van de opsporingsvergunning van de TU Delft, ook in de voorbereidingen is hij geholpen door studenten van het Delft Aardwarmte Project (DAP). Dit project is in 2007 opgericht met als doel de TU Delft van duurzame warmte te voorzien door het realiseren van een geothermische proefopstelling in de TU-wijk. Inmiddels heeft het initiatief zich uitgebreid en zetten de studenten zich in voor een verantwoorde ontwikkeling van aardwarmte in de regio. Ook zijn ze de spil geworden in een kennisnetwerk op dit gebied en helpen ze de tuinders en gemeentes in de regio. De TU Delft, het Delft Aardwarmte Project en de gemeente Pijnacker-Nootdorp werken nauw samen om het ontwikkelen van aardwarmte in de regio op een zo verantwoord mogelijke wijze te laten verlopen.

Douglas Gilding van DAP reageert enthousiast op de beslissing van Ammerlaan: "Het is fantastisch om met de kennis uit je studie de tuinders te wijzen op mogelijke kansen om te innoveren en de omgeving van de TU Delft duurzamer te maken.

Onderzoek naar duurzame energie

De TU Delft heeeft als eerste Nederlandse universiteit een opsporingsvergunning voor aardwarmte verkregen van het ministerie van Economische Zaken. Deze vergunning geeft belangrijke nieuwe mogelijkheden voor onderzoek en onderwijs met betrekking tot aardwarmte. De vergunning maakt het mogelijk, samen met derden zoals Ammerlaan, nieuwe kennis over aardwarmte te ontwikkelen en te delen. Het aardwarmteonderzoek maakt deel uit van een groot aantal onderzoeksprogramma's op het gebied van duurzame energie, waar zo'n 700 mensen bij betrokken zijn. Daarnaast hoopt de universiteit dat een boring op of nabij de campus het op termijn ook mogelijk maakt om de campus duurzaam te verwarmen. Daarmee draagt het bij aan de ambitie van de universiteit om een klimaatneutrale campus te ontwikkelen.

Dubbele winst voor Gemeente Pijnacker-Nootdorp

Niet alleen verduurzaming van de glastuinbouw wordt met het aardwarmteproject van Ammerlaan bereikt, maar ook de verduurzaming van het sportcomplex De Viergang en het Stanislascollege. De gemeente Pijnacker-Nootdorp faciliteert dit project en boekt daarmee dubbele winst. Gemeente Pijnacker-Nootdorp voert een actief beleid voor versnelling van de warmtetransitie en hiermee voor een verantwoorde onttrekking van zoveel mogelijk aardwarmte in de regio. Dit gebeurt door duurzame warmteprojecten t.b.v. glastuinbouw en stedelijke functies te faciliteren, mede op te zetten en de afstemming onderling te organiseren, om een overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen te versnellen.

Hans de Jong, wethouder economie van Gemeente Pijnacker-Nootdorp is blij met het innovatieve project van Ammerlaan. "Het is geweldig om te zien dat met een goede samenwerking tussen Ammerlaan, TU Delft, DAP en de gemeente duurzaamheid handen en voeten wordt gegeven. Een paradepaardje voor de Pijnacker-Nootdorpse glastuinbouw."