Gemeente Noordwijk

NOODSTROOM VOOR GEMEENTE
Gemeente Noordwijk heeft een eigen noodstroomvoorziening. Het college van burgemeester en wethouders maakte er vorig jaar 215.000 voor vrij. Donderdag 10 december werd in de fietsenstalling, achter het raadhuis, een noodaggregaat geïnstalleerd. Vanaf januari 2010 is de voorziening operationeel. Valt de landelijke stroomlevering uit, neemt de aggregaat de energievoorziening automatisch over. Zonder tussenkomst van een gemeentemedewerker heeft het raadhuis binnen enkele seconden weer elektriciteit. De noodstroomvoorziening blijft draaien tot de normale stroomvoorziening is hersteld. Burgemeester H. Groen: `De noodstroomvoorziening houdt de gemeentelijke crisisorganisatie overeind als de gewone elektriciteitslevering faalt. Daarmee is de continuïteit van de bedrijfsvoering gezekerd, precies op het moment dat van de organisatie een topprestatie wordt verlangd.'

Een belangrijke overweging van het college is de rol die de gemeente heeft bij een crisis of een ramp. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor verschillende taken variërend van de opvang van de bevolking tot de officiële registratie van slachtoffers. De burgemeester voert de regie over de crisisbestrijding, daarin ondersteund door een multidisciplinair beleidsteam waaraan onder meer politie, brandweer en ggd.
Gemeenten -ook Noordwijk- professionaliseren hun crisisbeheersingsorganisatie. Ze richten de bijbehorende faciliteiten hierop in. Een eigen noodstroomvoorziening hoort daarbij. Het is de garantie op de continuïteit van de rampenbestrijding vanuit het gemeentehuis, van waaruit de crisisbeheersingsoperaties worden geleid.